S-a terminat cu agricultura în Europa? Deciziile Comisiei, de neînțeles pentru fermieri

Viziunea oficialilor de la Bruxelles pare că se îndepărtează din ce în ce mai mult de cea a fermierilor din Uniunea Europeană. Cea mai recentă dovadă în acest sens este presiunea din ce în ce mai mare care se pune pentru semnarea unui nou acord de schimburi comerciale cu Mercosur, o organizație internațională compusă din mai multe țări din America de Sud.

De ce este acest acord periculos pentru fermierii europeni și, în particular, pentru cei români? Europarlamentarul Carmen Avram susține că prin acest acord, anumite produse agroalimentare din țările respective ar urma să pătrundă pe piața europeană, produse care nu respectă standardele impuse fermierilor din Europa.

”În legătură cu Mercosur se întâmplă ceva destul de ciudat, în sensul că încep să se grăbească lucrurile. Este un acord care a început acum vreo 18 ani și pe care generație după generație de Comisiei Europeană au tot încercat să-ș forțeze pentru a fi aprobat, dar s-au lovit de refuzul mai multor state care nu vor acest acord cu Mercosur. Ceea ce prevede acest tratat ar fi o relație comercială privilegiată cu niște țări din America de Sud, care pentru importurile în regim privilegiat pe teritoriul UE, ar urma să primească exporturi de la anumite țări mari producătoare din UE, diverse echipamente, avioane, mașini, fiecare ce are de trimis. Există un interes foarte mare al unor state din UE pentru ca acest acord să fie semnat în sfârșit.

Ce am aflat noi este că el e grăbit în această perioadă, ceea ce mi se pare o dovadă de mare ipocrizie, într-o vreme în care fermierii sunt supuși multor condiții din ce în ce mai dure pentru producerea hranei și milităm pentru diete din ce în ce mai sănătoase; deci noi milităm pentru ceva foarte sănătos și, în același timp, permitem unor produse pe care nu le controlează nimeni să intre pe teritoriul UE și să producă niște distorsiuni pe piață. Vor fi produse care, odată intrate la preț mai mic pe piața europeană, vor crea probleme producătorilor locali. (…) Varianta pe care am auzit-o este că se va încerca desfacerea acestui acord în bucăți mai mici, iar aceste bucăți mai mici să fie aprobate, pentru a înșela vigilența celor care stau cu ochii pe Mercosur și așteaptă să lovească pentru a împiedica intrarea în vigoare a acestui acord. Dar informațiile pe care le am sunt că acordul cu Mercosur urmează să fie aprobat foarte curând”, a precizat Carmen Avram pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

În acest context, fermierii se întreabă deja dacă Uniunea Europeană mai are nevoie de ei, sau ar trebui să se reprofileze. Având în vedere condițiile de mediu din ce în ce mai dure pe care trebuie să le respecte, în timp ce produsele venite din spațiul extra-comunitar nu respectă aceleași standarde, fermierii sunt de părere că Europa a renunțat sau va renunța la agricultură.

”Avem foarte multe situații la care trebuie să înțelegem că nu Comisia Europeană decide, ci inițiază. Că își folosește toate pârghiile să convingă un stat sau altul într-un fel e altă discuție. (…) Pentru tot ce înseamnă tratat extern, trebuie unanimitate, deci dacă noi am vota contra, s-ar închide. De ce noi nu votăm contra, astea sunt niște discuții la care eu nu am acces. Țara noastră are o diplomație pe care nu vrea să o facă publică și cetățenilor, că normal ar trebui să fie o dezbatere.

Noi trebuie să înțelegem un lucru: Europa la nivel global a renunțat la agricultură. Cine se mai îmbată cu apă rece, că agricultura va mai însemna ceva în Europa, e problema fiecăruia. Din punctul meu de vedere, s-a închis. Restul e pentru cei care vor să creadă altceva, în Moș Crăciun, în Făt Frumos etc. Noi nu avem ce vinde în Mercosur, nu producem nimic de înaltă tehnologie care să merite, doar că noi participăm la pierdere. Pierderea se va împărți la toți, câștigul doar la vreo cinci-șase țări”, a spus Ștefan Gheorghiță la AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

9 COMENTARII

  1. ,,Unii sunt mai egali decât alții ” ,un articol ,nescris în Tratatul de constituire a Uniunii europene, dar care se aplică în mod constant în detrimentul țărilor mai slabe din componența UE .
    Dacă au văzut că se acceptă aberația referitoare la interzicerea cultivării soiei modificate genetic dar se acceptă importul ei și implicit consumul ei ,de ce să nu importe și produse agricole obținute cu folosirea pesticidelor interzise în UE?
    Numai în România ,spunea Valeriu Tabără,pe când era ministrul agriculturii în guvernul tucalarului băsisist , Emil Boc, că se importă soia modificată genetic în valoare de peste 500 milioane de euro și că va milita pentru abrogarea interdicției de a cultiva soia modificată genetic. Sunt peste 10 ani de atunci ,iar lucrurile stau la fel. În loc să producem aici soia modificată genetic, mai bine o importăm.
    Americanii , argentinienii, brazilienii cultivă soia modificată genetic de peste 25 de ani și nu au murit .
    Care pe fi argumentele științifice ale acestei interdicții in ceea ce privește cultivarea soiei modificate genetic , nu se spune . Pentru că nu există vreun argument în acest sens.
    Singurul argument este acela financiar și interesul unor găști mafiote de a nu lăsa din mână mijlocul aceasta de profit.

  2. Oare cum ar arăta o răscoala adevărată cu tehnologia de acum?? Cred că legiuitorul european se cam joacă cu focul sau chiar nu știe ce face.

  3. Doamne fereste…
    Cata poluare (sa aduca mancarea de pe alt continent in Europa) si risipa (ce se strica pe drum, ce conservanti vor baga sa reziste pe drum, cum se cor strica produsele locale facute in Europa…)

    Cum doamne vor astia sa reduca efectele de sera cand imprastie kerosen (or fi si alte substante, dar doar de asta stiu) in aer? Planeta e rotunda; ca se intampla un dezastru ici, colo, dincolo, mai incolo – planeta e rotunda iar tot jegul se va uniformiza frumos la toti…

    Sau…
    Pentru ca e razboi, asa isi cresc americanii un pic economia? Ziceau ca se retrag din Rusia, acum iar fac comert cu ei.

    Bah.
    Cu atata plimbareala la legume, altereaza genetic samanta. Grrr… Sunt nervoasa, si din pacate, aia de trebuie sa.si faca treaba nu si.o fac democratic.

  4. Eu nu înțeleg de ce trebuie să înghițim toate prostiile care le născocesc cei de la Bruxelles! Oare până acum, noi n-am știut să facem agricultură, sau să creștem animale? Trebuie să ne învețe alții, care au creier modificat genetic!?

  5. Numai comentariiiiii….. Nu analizati si numele acestui acord: Mercosur? Ia cititil de la sfirsit la inceput… Ei ce spuneti? Nu cumva mama Rasia are ceva comun cu acest acord? Eu nu stiu, doar intreb!

  6. „Cei de la Bruxeĺles”… Acum sunteți acolo și voi, ai noștri. Faceți politica cu arma în mână, nu vă tot vaicăriți, impotenților. Cine să ne facă dreptate??? Pentru asta sunteți acolo!

    • Lasa ca asa no sa mai stiti ce mincati,voi crdeti ca aceia care au cumparat aproape tot terenul agricol di americi nu stiu ei de ce

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole