28 mai 2022 - 14:06

S-a lansat Monitorul preturilor la alimente! Scopul – cresterea competitiei si ieftinirea produselor

Consiliul Concurenței a lansat marți, 15 octombrie, platforma ”Monitrul prețurilor la alimente”, care permite compararea prețurilor a peste 30.000 de produse din 1.700 de magazine de pe teritoriul României, informează AGERPRES. Potrivit președintelui Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, scopul lansării platformei este de a crește competiția și de a ieftini alimentele acolo unde sunt prea scumpe.

„Când am o listă de cumpărături, pot cu uşurinţă compara preţurile, fără să merg din magazin în magazin. O fac mai uşor, de pe telefon sau computer. Pe oameni îi interesează preţurile cele mai mici şi această transparenţă în piaţă va obliga magazinele care au preţuri mai mari să le reducă, să coboare spre nivelul preţurilor mai mici, astfel facem concurenţa să acţioneze mai repede şi mai bine. Urmărim convergenţa preţurilor spre nivelul cel mai scăzut”, a declarat Chirițoiu la evenimentul de lansare al platformei, citat de AGERPRES.

El a mai adăugat că instituția va monitoriza permanent aceste prețuri și va face informări periodice în acest sens.

„Este o primă etapă la nivel naţional. Platforma va putea fi îmbunătăţită în timp. Dacă lanţurile mai mici vor fi interesate, vor putea şi ele să fie integrate în platformă”, a mai adăugat președintele Consiliului Concurenței.

Acesta a mai precizat că există un plan B, în cazul în care informațiile de pe aplicație sunt altele decât cele de pe rafturi, iar consumatorii pot sesiza aceste nereguli la Consiliul Concurenței sau la Autoitatea Națională pentru Protecția Consumatorilor.

”Nu putem exclude aceste probleme. O să lucrăm cu magazinele, dacă informaţiile sunt greşite. Am cooperat până acum foarte bine cu marile lanţuri de magazine, dar avem şi un plan B, putem aplica sancţiuni dacă informaţiile nu sunt corecte. Începem cu vorba bună, dar avem tot timpul şi bâta”, a subliniat Chirițoiu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.