4 august 2021 - 23:10

S-a inregistrat cel mai mare somaj din ultimii 10 ani in agricultura spaniola

Agricultorii resimt efectele nefaste ale crizei provocate de pandemia de COVID-19! Ministerul Muncii din Spania a publicat datele statistice care arată că numărul şomerilor în sectorul agricol a crescut cu 15,4% în iunie, comparativ cu luna anterioară. Ceea ce înseamnă că peste 25.000 mii de persoane nu au reușit să se angajeze sau au rămas fără job. Potrivit datelor oficiale, 71% din această creştere este înregistrată în mare parte în comunitatea autonomă Andaluzia.

Așadar, luna iunie are cel mai mare număr de noi şomeri în agricultură din ultimul deceniu, un nivel cu mult peste cel obişnuit, şi este, totodată, cea mai mare creştere lunară din acest an, scrie incont.stirileprotv.ro. Circa 26% din şomerii din sector (49.153 persoane) erau străini, conform statisticilor oficiale, ceea ce reprezintă o majorare cu 33% faţă de mai şi cu 36% comparativ cu perioada similară din 2019. La nivel general, în Spania numărul şomerilor s-a situat la 3.862.883 persoane, un nivel ce nu a mai fost atins din mai 2016, potrivit Agerpres.

Numărul de șomeri în Spania, 2019-2020. Sursa: tradingeconomics.com

Spania este una din ţările europene cele mai afectate de pandemia cu coronavirus. Cele mai multe locuri de muncă pierdute în perioada pandemiei de coronavirus s-au înregistrat în regiunile Andaluzia, Valencia şi Insulele Canare, dar şi la Madrid, epicentrul epidemiei. A patra cea mai mare economie din zona euro, a cincea cea mai mare economie din Uniunea Europeană și a treisprezecea cea mai mare din lume în ceea ce privește produsul intern brut brut (PIB), Spania se afla într-o fază de expansiune cu o creștere semnificativă a ratelor PIB, insa pandemia si-a pus amprenta. Este cel mai sever declin de la publicarea datelor, în 1970, şi depăşeşte estimările analiştilor, de 4,4%.