Investițiile în irigații ar putea să ducă România în zona competitivă, de aceea reprezintă marea provocare a țării noastre, a afirmat, marţi, într-o conferință de presă Vali Priceputu, vicepreşedinte pentru agricultură în cadrul Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), notează AGERPRES.
„Irigaţiile reprezintă un domeniu care, dacă va fi dezvoltat aşa cum trebuie, probabil, va reuşi să ducă România mai departe în zona competitivă şi, aici, am identificat două variante de finanţare, două necesităţi de finanţare. Prin PNS (Program Naţional de Sprijin, n.r.) unde deja sunt 500 milioane de euro. (…) Solicităm, de asemenea, Guvernului României introducerea domeniului irigaţii în PNRR”, a declarat Vali Priceputu.
În ceea ce privește fiscalitatea IMM-urilor, reprezentanții CNIPMMR propun stabilirea unui nivel al salariului minim în 2023 de 3.000 lei, cu menţinerea impozitării din sectorul agricol şi construcţii.
De asemenea, printre propunerile reprezentanţilor IMM-urilor se află majorarea plafonului de neplătitor de TVA de la 300.000 lei la 750.000- 1.000.000 lei, deoarece ar simplifica foarte mult activitatea economică a micilor întreprinzători, ar reduce birocraţia şi timpul efectiv de activitate al angajaţilor ANAF. În opinia reprezentanților CNIPMMR, această categorie de IMM-uri nu reprezintă un risc fiscal ridicat, ținând cont că gradul de conformare fiscală de plată a crescut, iar impozitul pe microîntreprinderi s-a majorat în ultimii ani comparativ cu plata impozitului pe profit.
CNIPMMR propune, de asemenea, păstrarea actualului sistem de impozit pe veniturile microîntreprinderilor la acelaşi plafon de 1.000.000 euro cifra de afaceri anuală, deoarece pentru contribuabili este „un sistem simplu, clar şi neinterpretabil şi fără stres fiscal modul de determinare a valorii acestui impozit în condiţiile de criză în care costurile cresc zi de zi; acest impozit rămâne constant la nivelul cifrei de afaceri”, a mai precizat Vali Priceputu.
O altă propunere vizează extinderea activităţilor supuse normelor de venit pentru a facilita crearea de afaceri mici locale ce sunt necesare în perioadele de criză (reparaţii şi prestaţii de servicii către populaţie), comerţ minimal etc.
În acest sens, potrivit reprezentanților CNIPMMR, este necesară susţinerea din partea Ministerul Finanţelor Publice a unor proceduri simplificate de finanţare a acestor activităţi şi domenii nonprofit de către mediul de afaceri.
CNIPMMR propune, de asemenea, implementarea unor facilităţi fiscale simplificate pentru orice fel de investiţii făcute la nivelul firmelor şi pentru susţinerea de către mediul privat a activităţilor sociale, culturale, educaţionale, sportive şi de cercetare, chiar dacă nu sunt direct „legate” de aceste firme.
O altă propunere se referă la procedurile de inventariere a patrimoniului pentru firmele cu cifra de afaceri cuprinsă până la 500.000 euro, cerându-se ca acestea să fie opţionale la decizia administratorului firmei, nu obligatorii prin lege. Pentru firmele cu cifra de afaceri cuprinsă între 500.000- 1.000.000 euro se cere ca aceste proceduri să fie simplificate, reduse la nivelul inventarierii valorilor materiale ca obligativitate.
Reprezentanţii IMM-urilor mai solicită, printre altele, stabilirea unui cadru legal fiscal clar pentru PFA-uri, astfel încât să nu existe riscul reinterpretării şi retratării activităţii acestora ca activităţi dependente (salariale).