27 mai 2022 - 09:49

Rusia importa mii de vaci din Uniunea Europeana

Președintele Vladimir Putin și-a propus să reducă dependența Rusiei de importurile de alimente și să modernizeze industria de lactate rusească, iar în acest sens se bucură de ajutorul Europei, transmite Bloomberg.

La cinci ani după introducerea unui embargou care viza printre altele brânza gouda din Olanda și parmezanul italian, companiile rusești au început să aducă de peste graniță mii de vaci de lapte rasa Holstein care ajung în ferme moderne construite de firme din Germania și Suedia. În prezent, Rusia este cel mai mare importator de vaci de lapte din Uniunea Europeană iar cea mai mare companie producătoare de lactate din Rusia este deținută de o firmă germană, informează Agerpres.

Toate aceste măsuri fac parte din planul Guvernului de la Moscova de a transforma Rusia dintr-un mare importator de lapte într-o țară care să își asigure singură necesarul de consum în decurs de opt ani. Dacă acest obiectiv va fi atins rămâne de văzut dar Rusia are experiență în injectarea de fonduri în industria agricolă prin subvenții de stat, credite cu dobânzi reduse și reduceri de taxe. În prezent, Rusia își asigură singură necesarul de carne de pasăre și porc, după ce guvernul a finanțat noi investiții, și în paralel domină industria mondială a grâului.

Potrivit cifrelor oficiale, de la începutul acestui an şi până în prezent Rusia a cumpărat aproximativ 45.000 de vaci în valoare de 100 milioane euro din UE. Conform acestor cifre este posibil ca în 2019 Rusia să fie cel mai mare importator de vaci, pentru al doilea an consecutiv.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.