Dacă la începutul săptămânii prețul grâului și-a doborât recordul ajungând la 438,25 euro pe tonă pe piața europeană, HRW (grâul de iarnă listat în Kansas City) a atins un maxim istoric, culminând cu o creștere de 78% de la jumătatea lunii ianuarie.
„Piața încearcă să găsească un nivel (preț) la care să vedem o încetinire a cererii sau cineva care suplimentează oferta. Am sperat că este India, dar se pare că nu”, spune Don Roose de la US Commodities. Acesta menționeaza că grâul american nu este competitiv la nivel internațional la acest nivel de preț.
Scăderea piețelor financiare și temerile legate de economia globală dau culoarea roșie cotațiilor de la Chicago.
Cotațiile americane au scăzut rapid miercuri seară la Chicago, dând un semnal de panică pe piețele financiare. Inflația rapidă din SUA și teama de o accelerare a creșterii ratelor dobânzilor afectează foarte mult toate piețele de acțiuni și piețele futures. De asemenea, petrolul a înregistrat pierderi semnificative, penalizând întreg sectorul biocombustibililor.
Un alt factor de presiune: spre deosebire de SUA și Europa de Vest, Rusia beneficiază de condiții climatice ideale și de o creștere notabilă a suprafețelor sale de primăvară. În acest context, analiștii anunță o recoltă record de țară în acest an (88,6 Mt) și un program intens de export pentru sezonul următor.
Prețul grâului a atins un record după embargoul din India
Prețul grâului a ajuns la 438,25 euro pe tonă la închidere, un nou maxim pentru cerealele care se tranzacționează deja la prețul aurului pe o piață mondială strânsă. Acesta este un record absolut pentru toate scadențele combinate pe Euronext. Recordul anterior datează din 7 martie 2022, când grâul se închidea la 422,50 euro pe tonă.
Al doilea producător mondial de grâu, India, a anunțat că va interzice exporturile, cu excepția unei autorizații speciale guvernamentale. New Delhi, care s-a angajat anterior să furnizeze grâu țărilor fragile, cândva dependente de exporturile din Ucraina, vrea să asigure securitatea alimentară pentru cei 1,4 miliarde de locuitori ai Indiei. Această decizie va „agrava criza” aprovizionării cu cereale la nivel global, conform G7.