Echilibrarea balanței comerciale pentru produsele agricole deficitare este noul obiectiv al MADR.
Principalele obiective ale Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) sunt acordarea subvențiilor la timp și echilibrarea balanței comerciale a țării pentru produsele care suferă în urma competiției cu cele aduse din import, a declarat, vineri, la Piatra Neamț, ministrul Petre Daea.
Ministrul Agriculturii a spus, la Conferința interjudețeană pentru agricultură Neamț — Bacău, că în privința echilibrării balanței comerciale, s-a pus în aplicare programul pentru tomate, urmând ca în curând să fie trecut prin Parlament și cel privind carnea de porc.
„În programul de guvernare au fost trecute două produse: de tomate, dată fiind exprimarea lui pe piața românească și carnea de porc. Ambele programe au fost demarate. Programul privind tomatele prevede o subvenție de 3.000 euro la 1.000 metri pătrați cultivați. Până la această dată sunt peste 5.200 cereri primite. Dacă ar îngheța aici acest număr de cereri ar însemna circa 10.400 tone de tomate care, dacă figurativ le-am putea prezenta, ar însemna un șir de 10,2 kilometri lungime de tir-uri. Al doilea program, privind carnea de porc, își urmează traseul în Parlament”, a explicat ministrul Petre Daea.
Acesta a adăugat că bugetul pentru agricultură pe 2017, în cuantum de 2,13 la sută din PIB, este cel mai mare pe care l-a avut agricultura.
El a ținut să mai dea fermierilor că va urmări personal activitatea în ceea ce privește acordarea subvențiilor.
„Primul obiectiv a fost, este și va rămâne acordarea subvențiilor la timp. Pe 28 ianuarie 2017, un număr de opt județe aveau 8.174 fermieri care erau în controlul clasic, știindu-se că poți da subvențiile cu o singură condiție: să se încheie controalele în teren în toate județele. Dacă într-un județ nu este încheiat controlul, nu se pot acorda subvențiile nicăieri. Pe 28 ianuarie a trebuit să dislocăm, din județele țării unde era controlul încheiat, 262 specialiști pe care să îi ducem în județele cu întârzieri, pentru a putea opera în sistem subvențiile. La Alba aveau, spre exemplu, 1.424 fermieri în control. Deci au controlat 402 de fermieri în octombrie, noiembrie, decembrie și până pe 28 ianuarie. Cât le-ar fi trebuit ca timp pentru ceilalți 1.424 fermieri?”, a mai afirmat Petre Daea.
Reprezentanții MADR susțin că sprijinul pentru tomate este un program al cărui randament se va resimți progresiv, etapă cu etapă, pentru că, odată cu producția și primirea sprijinului, va începe și capitalizarea micului producător, care își va permite achiziționarea unor instalații de încălzire sau a unor răsaduri din soiuri performante și rezistente la perioadele critice.
Valoarea sprijinului financiar acordat beneficiarilor este de 13.481,4 lei/beneficiar/an, sumă ce reprezintă contravaloarea în lei a 3.000 euro/beneficiar/an, pentru o suprafață de 1.000 de metri pătrați. Programul se desfășoară pe o perioadă de 8 ani.
Reducerea importurilor de roșii, dublarea suprafețelor cultivate în spații protejate și creșterea producției din sere și solarii reprezintă o parte din beneficiile programului lansat deja de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale privind susținerea producției de tomate și asigurarea consumului intern.
Pentru a fi eligibili pentru acordarea ajutorului de minimis pentru cultura de tomate, de 3.000 de euro/an, beneficiarii trebuie, printre altele, să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de cel puțin 1.000 de metri pătrați, să obțină o producție de minimum 2 kilograme tomate/mp, dar și să valorifice o cantitate de tomate de 2.000 kilograme, dovedită cu documente justificative.
Potrivit datelor MADR, importurile de roșii se ridică anual la 50.000 de tone și costă în jur de 35 de milioane de euro, în timp ce exporturile sunt de 16 ori mai reduse, respectiv de numai 3.000 de tone, cu o valoare de 2 milioane de euro.
Conform datelor statistice, consumul mediu de tomate pe locuitor în România se ridică la 31 de kilograme, față de 34,5 kg în UE, iar producția reprezintă 20,27% din producția totală de legume produsă în România. La nivelul anului 2015, producția de roșii a fost de 101.881 tone în sere și solarii.
Guvernul a aprobat în 27 ianuarie, printr-o hotărâre, un program prin care producătorii agricoli din România vor fi susținuți să cultive tomate în spații protejate (sere, solarii), astfel încât să asigure necesarul de consum intern din producția autohtonă.
Schema de ajutor de minimis este destinată producătorilor agricoli persoane fizice care dețin atestat de producător, producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderilor individuale și familiale, producătorilor agricoli persoane juridice.
Resursele financiare aplicării schemei de ajutor de minimis sunt în valoare de 179,75 milioane de lei, contravaloarea în lei a 40 de milioane de euro, și se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2017.