Roșiile românești cu gustul pe care ni-l amintim din copilărie vor ajunge din nou la raft și, implicit, pe mesele românilor. Este promisiunea ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Chesnoiu.
Într-o conferință de presă susținută la sediul MADR, acesta a precizat că pentru anul 2023, lucrează la un program împreună cu mai mulți cercetători din domeniul horticulturii, astfel încât să stimuleze cultivarea soiurilor și hibrizilor românești de legume, nu doar în câmp, ci și în spații protejate.
”Din păcate, timpul scurt pentru lansarea programului din 2022 nu a făcut posibilă utilizarea de soiuri românești timpurii în cadrul acestui program, dar împreună cu domnul Vânătoru de la Banca de Gene Buzău și alți cercetători și specialiști din domeniu, lucrăm la un program ca din 2023, programele de sprijin pentru legumicultori să vizeze utilizarea cu preponderență a semințelor și soiurilor românești. Tuturor ne e dor de gustul roșiilor din copilărie; din păcate, ele nu sunt soiuri timpurii, se realizează în general în spațiu liber, în grădina fiecărei gospodării și apar mult mai târziu.
Dacă vă uitați în program la perioada de comercializare, 1 martie – 10 iunie, vizăm tocmai acea perioadă în care se pot realiza roșii cu gust, dar fără să se intervină asupra lor și să ne trezim cu soiuri olandeze au alte soiuri care nu au gustul roșiei românești cu care noi suntem obișnuiți”, a subliniat Adrian Chesnoiu în cadrul conferinței de presă susținută la sediul MADR.