20 aprilie 2021 - 19:13

Romulus Oprea: “Nu ne putem baza doar pe produsele romanesti”

Situația de criză pe care o trăim în această perioadă, este cu atât mai mult resimțită de producători, fie că sunt ei mai mici sau mai mari. Majoritatea cred că singura soluție reală și palpabilă în aceste momente ar fi să ne orientăm cât mai mult spre produsele românești.

Pe de altă parte, sunt guri care spun că deși aceasta ar putea fi una dintre soluții, nu ar trebui să ne bazam doar pe atât. 

Romulus Oprea, președintele Federației Naționale a Cartofului a declarat în exclusivitate pentru Agro TV că această idee este puțin deluzorie.

”Ar trebui sa punem accent pe producția românească pentru că în ultimii ani am lăsat-o de izbeliște, iar acum tragem consecințele. Potențialul agricol al României este foarte mare. E de-a dreptul rușinos să importăm chiar și 80% din alimentele pe care le consumăm. Soluția pe termen scurt ar fi să avem grijă ca producția pe anul 2020 să fie realizată și să o desfacem pe piața românească”, a spus Romulus Oprea.

Acesta mai e de părere că este momentul în care fermierului roman ar trebui să i se dea cel mai mult credit, pentru că până acum a fost dat la o parte de pe piața românească.

Președintele Federației mai crede și că plafonarea prețurilor este doar o chestiune de moment.

”Fermierii producători de cartofi care au stocurile limitate au ridicat prețurile cu aproximativ 20% la poarta fermei, asta înseamnă cel mult 1.70 lei. Ceea ce vedem în București, prețuri de 7-8 lei este deja jenant. Rețeaua intermediară își pune adaosuri astronomice, profitând de o situație critică.”

Deși este de părere ca toată această problemă se va remedia în 2-3 săptămâni, Oprea crede că tot pe importuri ne vom baza în foarte mare măsură, pentru că stocurile din țară sunt foarte mici.

”Majoritatea producătorilor și-au vândut marfa din toamnă pentru că este marfă perisabilă și nu au depozite specializate. Dacă se va reglementa problema cu produsele din import, atunci se va normaliza situația. Fermierii trebuie lăsați să lucreze pentru că altfel la toamnă va fi și mai greu iar la iarnă nici nu vreau să mă gândesc. Trebuie sa fim responsabili și să gândim în avans pană nu e prea târziu!”, a declarat pentru Agro TV Romulus Oprea, președintele Federației Naționale a Cartofului din România.

Reporter: Daria Diaconiuc / Redactor: Cristina Ciobanu