29 mai 2022 - 02:00

Românul care transformă paiele și cocenii în energie verde

Inventatorul român Iuliean Horneţ, fost specialist în balistică al Armatei Române, este astăzi unul dintre specialiştii care se străduiesc să convingă populaţia că singura soluție care poate salva planeta este reprezentată de energie verde. În ultimele 2 decenii, Iuliean Horneț a căutat souţii pentru folosirea surselor regenerabile de energie și are în palmares 70 de dispozitive utile în acest sens.

Cu ajutorul tehnologiei pe care o foloseşte a reuşit să producă o gamă importantă de echipamente cu care produce energie verde, termică şi electrică, din gunoaie, resturi menajere, paie sau coceni. Eficienţa energetică este foarte mare, dar pentru a salva planeta de la încălzirea globală, care ridică foarte multe probleme, este nevoie de implicarea tuturor.

„Am produs o tehnologie care transformă deşeurile în energie verde, prin două mijloace. Prin conversie directă, adică ardere la temperaturi foarte ridicate, peste 1.200 de grade, unde arderea este nepoluantă, dispare fenomenul de formare a dioxinelor şi a produşilor cancerigeni care există la toate arderile până în 850 de grade şi aici este un mare câştig. Nu trebuie să tăiem pădurea ca să facem peleţi, avem suficiente deşeuri” a explicat inventatorul.

Pentru deşeurile menajere, inventatorul a creat o instalaţie performantă de dizolvare a acestora, de transformare a lor prin descompunere în ulei de piroliză sau gaz de piroliză. Toate deşeurile pot fi reciclate 100%, spune Iuliean Horneţ.

De asemenea, România trebuie să profite de fondurile europene alocate în acest sens, care sunt destul de consistente. Inventatorul susţine că toate primăriile din Europa trebuie să ajungă la cel puţin 40% la încălzire cu surse regenerabile de energie în următorii trei ani, adică să elimine tot ce înseamnă combustibil fosil.

Beneficiile sunt multiple: pe de o parte, planeta va respira mai curat, iar pe de altă parte, costurile populației pentru întreținere vor scădea considerabil. Iuliean Horneț recomandă ca marile gropi de gunoi ale României să fie utilizate pentru energie verde, combustibil şi curent electric.

Inventiile lui Iuliean Horneţ au ajuns până acum în Canada, Suedia, Camerun, Republica Dominicană şi chiar în Statele Unite ale Americii.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

  1. Da și eu am încercat sa accesez un proiect tot pe pereți și brichete și degeaba nu sa aprobat

Comments are closed.