Noile sisteme de irigații sunt din ce în ce mai solicitate de fermierii români

Marii fermieri din România ar fi rămas blocați în culturile tradiționale (rapiță, porumb, floarea soarelui, grâu), în loc să se orienteze către culturi mai profitabile.

Potrivit precizărilor făcute în cadrul emisiunii online ZF Agropower de Marius Eftene, marketing manager, Netafim, lider mondial în soluţii inteligente de irigare, astfel de culturi profitabile sunt și cele ale cartofului și cepei, unele care însă necesită investiții în sisteme de irigații performante.

La noi în țară, precizează expertul, cultura cartofului este irigată destul de mult, dar nu se fac irigaţii de precizie. Ca atare, rezultatul este că din toată recolta de cartofi, 90% se duc pe piaţa de produse fresh şi circa 10% sau sub 10% merg spre procesare.

„De ce? Pentru că cultura cartofului nu este irigată cu sisteme de irigaţii de precizie“, a afirmat pentru sursa citată Marius Eftene. „Fermierii mari au rămas blocaţi în culturile tradiţionale, de rapiţă, porumb, floarea-soarelui, grâu, deşi e totul în schimbare. Asta este o limitare şi am început să îi sfătuim să treacă pe culturii mai profitabile cum sunt cartofii sau ceapa şi nu pe suprafeţe mici, ci pe suprafeţe mari. Au spus «noi ne apucăm, dar nu ştim cum să facem», aşa că le-am dus un consultant (…) care să urmărească tot procesul şi să stea pe tot ciclul de vegetaţie cu ei, ca să îi înveţe ce să urmărească.“

Marius Eftene susține totodată că aceste sisteme de irigaţii prin picurare sunt încă o notate în România, dar în ultimii trei ani au început să pătrundă semnificativ pe piață.

„În momentul de faţă sunt la ordinul zecilor de mii de hectare irigate cu sisteme de irigaţii prin picurare, dar în următorii ani o să vedem o explozie, pentru că au început foarte mulţi fermieri să investească în astfel de sisteme“, explică el.

Nu în ultimul rând, Eftene a adăugat că cererea pentru astfel de sisteme de irigații a crescut, ca urmare a secetei din 2020, dar şi a faptul că fermieri au realizat că este mai importantă productivitatea decât producţia, şi, pe de altă parte, faptul că a crescut preţul terenurilor foarte mult şi nu se mai pot extinde.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole