Românii mănâncă pește congelat sau de prin vecinii de la Marea Neagră!

În lipsa ofertei interne, 80% din peștele consumat de români provine din import, potrivit estimărilor jucătorilor din piață, se arată într-o analiză a Federației Organizatiilor de Pescari de la Marea Neagră.

Românii consumă în general pește congelat, adus în principal din țări precum Spania, Polonia și Canda, fiind mult mai accesibil ca preț față de peștele proaspăt și refrigerat.

Astfel, cantitățile de pește congelat vândute pe piața românească în 2021 au fost de peste două ori mai mari (peste 40.000 de tone) față de livrările de pește proaspăt și refrigerat.

În cei doi ani de pandemie, pescarii români de la Marea Neagră au fost nevoiți să-și restrângă activitatea, în condițiile în care activitatea din turism s-a prăbușit, iar restaurantele au fost mai mult închise.

„Avem nevoie de investiții, de spaţii pentru colectarea peştelui adus din mare, dar și pentru refrigerare, trebuie să dezvoltăm infrastructura la porturi, la mare, pentru că altfel nu vom rezista pe piață. Noi nu facem decât să supraviețuim în condițiile actuale. Ne trebuie o strategie pe zece ani, cel puțin, din partea Ministerului Agriculturii, altfel nimeni nu-și va asuma riscul să investească în sector”, a declarat Laurențiu Mirea, președintele Federației Organizatiilor de Pescari de la Marea Neagră.

Este de remarcat totuși faptul că importurile de pește congelat de anul trecut au fost mai mici aproximativ 800 de tone față de anul anterior, ajungând la 40.051 de tone. Din punct de vedere valoric, însă, este vorba de un plus de 1,5 milioane de euro, până la 64,9 milioane de euro. Potrivit datelor funizate de Institutul de Statistică (INS), principalii furnizori au fost Spania – 7.664 de tone, Polonia 3.292 de tone și Canada – 2.679 de tone.

În topul preferințelor românilor s-au aflat scrumbia – 19.512 tone, merluciul – 6.119 tone, heringii – 4.577 de tone, salmonidele congelate – 2.282 de tone, sardinele – 2.011 tone, păstrăvii – 1.237 de tone, anșoa – 447 de tone, codul negru – 473 de tone, dar și specii cum ar fi somon roșu, biban de Nil, ton alb sau calcan. De asemenea, se importă și midii congelate – 227 de tone, principalii furnizori fiind Spania – 97 de tone și Italia – 55 de tone.

În privința exportului de pește congelat, acesta practic nu există, pentru că vorbim de cantități de doar 866 tone, în valoare de 2 milioane de euro, principala destinație fiind Republica Moldova, cu 255 de tone. Se livrează, în general, sardine, scrumbie, anșoa și merluciu.

Dacă vorbim de pește proaspăt și refrigerat, lucrurile stau și mai grav! Importurile sunt în creștere, cu un avans față de anul 2020 de circa 3.500 de tone (un plus de circa 25%), până la 17.765 tone, în valoare de 76,4 milioane de euro. Principalele țări furnizoare în 2021 au fost Grecia 4.412 tone (17,1 milioane de euro), urmată de Bulgaria – 2.473 de tone, Turcia – 2.198 de tone și Republica Cehă – 2.038 de tone.

„Importăm mult chiar de la vecinii nostri de la Marea Neagră, ceea ce ar trebui să ne dea de gândit. În condițiile războiului din Ucraina, situația devine si mai grea, mai ales, pentru micii pescari, care vin după doi ani foarte grei”, a atras atenția Laurențiu Mirea.

Cel mai mult s-a importat somon de Atlantic și lostriță – 5.051 de tone (în valoare de 29 de milioane de euro), importul fiind realizat în principal din Republica Cehă – 1.876 de tone. Cerere a fost și pentru păstrăv – 3.721 de tone (14,2 milioane de euro), principalul furnizor fiind Bulgaria – 1.154 de tone, dar și pentru midii proaspete (200 de tone) sau somoni de Pacific – 129 de tone, din care 92,7 tone au fost aduse din Italia.

S-au mai importat salmonide – 47 de tone, în principal din Italia și Grecia, apoi halibut – 3,9 tone, din Olanda, cambula – 10,5 tone, calcan (Solea spp.) – 38 de tone, în mare parte din Italia, calcani (Psetta maxima) – 34 de tone. Pe lista importurilor s-au mai aflat tonul alb și roșu, anșoa, sardinele, scrumbiile și stavrizii.

Exporturile României sunt nesemnificative și la peștele proaspăt și refrigerat: 915 tone în valoare de 5,7 milioane de euro, principala destinație fiind Republica Moldova – 786 de tone (5 milioane de euro). Se exportă lupi de mare (477 de tone), pagrus (82,9 tone), păstrăvi (76 de tone) sau midii (27 de tone).

Cât despre productia națională de pește, obținută din pescuit și acvacultură, un raport al Curții de Conturi publicat în 2021 arată că ea a oscilat în ultimiii ani. Dacă în 2016 era consemnat un nivel de 19.787 de tone, un an mai târziu se ajungea la 22.718 de tone, iar în 2018 la 20.472 de tone.

Există, totuși, și o veste bună: consumul de pește este în creștere. Potrivit datelor INS, în 2019, acesta ajungea la un nivel de 7,8 kg/cap locuitor, față de 6,7 kg, anul anterior.­

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole