27 mai 2022 - 08:49

Romania va avea, din nou, productie autohtona de cidru

Vicepreședintele Asociației Europene a Producătorilor de Cidru, Jean-Pierre Stassen, a condus o întâlnire între membrii Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară și dezvoltare rurală și reprezentanții Asociației Europene a Producătorilor de Cidru. În cardul discuției s-a vorbit și despre posibilitatea producerii de cidru în România, informează Cotidianul Agricol.

Jean-Pierre Stassen a prezentat date referitoare la consumul de cidru în România, precum și predicții cu privire la viitorul acestei piețe. Președintele Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară și dezvoltare rurală, Doina Silistru i-a asigurat pe reprezentanții Asociației de sprijinul total al comisiei în privința elaborării unei legislații aferente producerii de cidru pe teritoriul țării noastre, care să corespundă și normelor și relgementărilor Uniunii Europene. „În același timp, prin adoptarea unei legislații în acest domeniu venim și în sprijinul producătorilor autohtoni de fructe – mere și pere – utilizate pentru producerea cidrului”, a mai precizat Doina Silistru, citată de Cotidianul Agricol.

Cidrul este o băutură din ce în ce mai populară, atât la nivel mondial cât și pe teritoriul României. O afacere în acest domeniu se poate dovedi a fi foarte profitabilă și poate genera venituri însemnate, mai ales pe timp de vară, când mulți oameni preferă băuturile răcoritoare slab alcoolizate.

Producția de cidru din România a fost dată peste cap cu ani în urmă din cauza legislației în vigoare. Astfel, pe piața din țara noastră și-au făcut apariția numeroase brand-uri din străinătate. Actul guvernamental care a dus la această situație este Ordinul de ministru 474/2014 pentru aprobarea Normelor tehnice de producere, etichetare şi punere în circulaţie a băuturilor alcoolice fermentate, altele decât berea şi vinul, destinate consumului uman ca atare, un act ce impune restricții drastice, cele mai drastice la nivel european.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.