România, un nou reprezentant la vârful COPA-COGECA!

Fermierii români au, începând de la sfârșitul săptămânii trecute, un nou reprezentant la vărful structurilor COPA-COGECA, cea mai importantă organizație a fermierilor și a cooperativelor agricole din Uniunea Europeană, reprezentând peste 22 de milioane de fermieri și familiile acestora, dar și aproximativ 22.000 de cooperative din spațiul comunitar.

Este vorba despre Liliana Piron, director executiv al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR și membru activ al Alianței pentru Agricultură și Cooperare (AAC), care, începând din luna noiembrie, preia mandatul de prim-vicepreședinte al Grupului de Lucru „Plăți directe” în cadrul COPA-COGECA.

Potrivit unui comunicat al AAC remis redacției AgroTV, în urma votului exprimat în cadrul ședinței din 16 noiembrie, noua conducere a grupului de lucru este: Președinte – Vincenzo Lenucci, Italia (foto centru), Prim-Vicepreședinte – Liliana Piron, România (foto dreapta), Vicepreședinte – Maria Skovager, Danemarca (foto stânga).

„Alianța pentru Agricultură și Cooperare consideră că România și implicit țările membre UE din Europa de Est au o șansă foarte bună să aibă în această poziție un reprezentant care să cunoască condițiile pedoclimatice diferite, specifice acestei regiuni și care poate, astfel, acționa pentru o mai bună promovare a intereselor României și țărilor est-europene. Din noul său rol, susținută de colegii săi din LAPAR și AAC, Liliana Piron va face demersuri în mod prioritar pentru susținerea aplicării flexibilităților adecvate și menținerea derogărilor la nivelul UE pentru GAEC 7 și GAEC 8, pentru a preveni pierderile economice suplimentare pentru fermierii care sunt afectați deja de situația geopolitică actuală, efectele fenomenelor meteorologice extreme și creșterea costurilor de producție”, se arată în comunicatul citat.

La rândul său, Liliana Piron consideră că problemele cu care se confruntă fermierii europeni nu pot fi rezolvate decât prin eforturi comune care să conducă la elaborarea de strategii și politici coerente la nivelul UE.

„Avem nevoie de unitate în această perioadă la nivelul Uniunii Europene, avem responsabilități față de toți fermierii din UE și, în mod particular, față de fermierii din țara noastră. Cred cu tărie că este important să cunoaștem nevoile existente și să acționăm unitar pentru a identifica cele mai bune soluții pentru problemele specifice cu care se confruntă fermierii și cooperativele agricole. Eu și colegii mei din Alianța pentru Agricultură și Cooperare pledăm pentru elaborarea unor strategii coerente și aplicarea unor programe și politici care să susțină fermierii în asigurarea profitabilității și sustenabilității afacerilor lor”, consideră Liliana Piron.

- Publicitate -

În opinia sa, un alt subiect care trebuie analizat cu priporitate îl reprezintă prevederile actuale din regulamentul european care obligă fermierii să lase teren necultivat în fermele lor. În condițiile în care există posibilitatea ca după anul 2027 structura Uniunii Europene să fie alta prin aderarea unor noi state la spațiul comunitar, va trebui rediscutată obligația fermierilor de a lăsa terenul necultivat, oferind flexibilitate pentru statul membru care are posibilitatea de a asigura îndeplinirea țintelor asumate. Este important să existe mai multe măsuri disponibile care să se concentreze pe producția durabilă, mai degrabă decât pe scoaterea terenurilor din producție.

„În ultimii ani, în România s-au depus eforturi financiare importante pentru readucerea în producție a terenurilor agricole abandonate, iar acum regulamentul actual obligă pe fermierii noștri să identifice terenuri în cadrul propriilor ferme pe care să le scoată din producție. Eu și colegii mei considerăm că soluția pentru îndeplinirea acestei ținte europene este ca obiectivul să fie asumat la nivel de țară, respectiv 5% din suprafața agricolă a țării să rămână necultivat. Totodată, este important să ținem cont de războiul care se desfășoară la granițele noastre, care perturbă semnificativ procesele de producție, activitățile de procesare, rutele de transport, prețurile produselor agricole, cu impact în profitabilitatea și stabilitatea afacerilor agricole. România este un important producător agricol, care contribuie semnificativ la siguranța alimentară din regiune dar și din alte regiuni ale globului. În contextul acestui război, calea de urmat nu este să reducem producția agricolă ci dimpotrivă, să căutăm soluții s-o menținem sau chiar s-o creștem, luând toate măsurile necesare pentru a proteja mediul și biodiversitatea”, consideră noul prim-vicepreședinte al Grupului de Lucru „Plăți directe” în cadrul COPA-COGECA.

Liliana Piron va reprezenta în continuare România și în cadrul Grupurilor de Lucru „Dezvoltare Rurală” și „Aspecte juridice și fiscale” ale COPA-COGECA, din care face parte din anul 2020.

Cine este Liliana Piron

Absolventă a Facultății de Drept și a studiilor postuniversitare în cadrul USAMV București, Liliana Piron are o experiență profesională de 20 de ani în domeniile agricol, resurse umane, transporturi și logistică.

Din 2020, este director executiv al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, poziție din care coordonează activitatea organizației și se implică alături de colegii săi pentru a construi o comunitate unită și reprezentativă a producătorilor agricoli din România, dar și pentru a educa industria în scopul dezvoltării de programe sustenabile.

Responsabilă pentru executarea planului de activități anual și a bugetului de venituri și cheltuieli așa cum sunt ele stabilite de Consiliul Director, Liliana Piron redactează documente de poziție pentru realizarea și implementarea obiectivelor asumate la nivel național și european, supervizează activitatea de fundraising, organizează și participă la evenimente și dezbateri atât pe plan național, cât și pe plan european fiind un participant activ în consultările publice din cadrul Grupurilor și Subgrupurilor de Lucru ale industriei. De asemenea, reprezintă LAPAR și România la ședințele Grupurilor de Dialog Civil în relația cu Comisia Europeană, din partea COPA-COGECA.

Împreună cu colegii săi din LAPAR și din Alianță, Liliana are o excelentă comunicare și cooperare cu administrația națională, fermieri, consilieri agricoli și alte organizații în ceea ce privește implementarea PAC la nivel național.

În România, Liliana Piron este membru în Comitetul de Monitorizare pentru Planul Național Strategic, în cadrul căruia și-a concentrat eforturile pe dezvoltarea și implementarea măsurilor PAC, având o contribuție directă semnificativă în definirea termenilor pentru Pilonii 1 și 2, cu accent pe eco-scheme și sprijinul cuplat.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole