27 mai 2022 - 08:18

Romania trebuie sa fie pregatita pentru a combate Pesta Porcina Africana

Potrivit Consiliului pentru Agricultură și Pescuit din UE, cele mai afectate părți ale Europei de pesta porcină africană (PPA), sun Letonia, Lituania, Polonia, România, Bulgaria, Estonia, Ungaria, Belgia și Italia. În ciuda faptului că situația “rămâne stabilă”, boala a continuat să se extindă și în regiunile din China, Mongolia, Vietnam, Cambogia și Republica Populară Democrată din Corea.

Conform celor declarate de DG Agri & Fishing, statele member vor continua lupta împotriva PPA, rămând vigilante și pregătite în orice moment să implementeze acțiuni de combatere. “Importanța crucială a cooperării multisectoriale pentru controlul bolii”, a fost subliniată de către Consiliu, delegații punând accent pe abordarea comună și colaborarea intersectorială pentru combaterea bolii. Aceștia au menționat de asemenea și importanța biosecurității și schimbului de informații, precum și cofinanțarea și respectarea standardelor comerciale internaționale de către partenerii comerciali.

Totodată, Uniunea Europeană a Zootehniei și Comerțului (UECVB), a declarant că „ideea de cooperare continuă între serviciile Comisiei, statele membre și părțile interesate, va fi fundamentală pentru depășirea acestor bariere. Succesul sistemului de control al UE, inclusiv regionalizarea UE, poate fi observat în ceea ce privește eradicarea ASF în Republica Cehă sau restrângerea bolii la populația de mistret din Belgia și Ungaria sau chiar în Estonia din 2018. Mai mult, niciun caz de ASF nu era legat de comerțul cu carne de porc, fie intracomunitar, fie exportat”.

În final, UCEVB a adăugat că “în ciuda realizărilor sistemului de control al UE, majoritatea partenerilor comerciali continuă să aplice barierele comerciale în calea carnii de porc din UE, în ciuda strategiilor proactive și transparente de comunicare și cooperare din partea UE, a statelor sale membre și a industriei. În opinia UECBV, trebuie continuată cooperarea strânsă dintre DG AGRI, DG SANTE, DG TRADE, SEAE și statele membre ale UE pentru a elimina aceste bariere. De asemenea, este esențial să se continue parteneriatul dintre serviciile Comisiei și industrie, ca și în recenta și reușită Seminar UE privind standardele produselor agroalimentare din Mexic „.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.