28 iulie 2021 - 04:50

Romania, somata sa returneze banii UE pentru Bursa de peste de la Tulcea

România va trebui să returneze Uniunii Europene 14,9 milioane de lei, bani care au fost destinați unui proiect cu finanțare europeană ce avea ca scop crearea unei burse de pește la Tulcea. Potrivit ministrului Agriculturii, Adrian Oros, Comisia Europeană a notificat Ministerul, astfel încât Agenția Națională de Pescuit și Acvacultură (ANPA) va trebui să returneze banii ca urmare a deficiențelor înregistrate în implementarea proiectului.

“Au făcut la un moment dat, în 22 martie, au inaugurat bursa de peşte. Practic, ce se dorea cu această bursă de peşte? Practic, să se liciteze şi să comercializeze toată producţia piscicolă din Rezervaţia Biosferei Deltei Dunării. Trebuiau să aibă un sediu, un punct de colectare la Chilia, mijloace de transport şi un sistem informatic. La auditul care a fost făcut de Curtea de Conturi, nu de către noi, s-a constat următoarele: singurele tranzacţii care s-au făcut au fost două tranzacţii în ziua inaugurării. Totul a fost doar pentru acea zi a inaugurării. Apoi, deficienţe grave: punctul de colectare nefuncţional, fără apă, fără nimic, navele de transport nu erau înregistrate şi nu era obţinută nicio autorizaţie esenţială. Alaltăieri (marţi – n.r.) a venit din partea Comisiei, pentru că a fost pe bani europeni, că trebui să înapoiem 14,96 milioane de lei”, a declarat Oros, citat de AGERPRES.

Ministrul Agriculturii a mai precizat că a cerut corpului său de control să efectueze verificări cu privire la proiectul din Tulcea. 

“Când auditul se va termina, pentru că am trimis şi noi Corpul de control, (…) să vedem ce s-a întâmplat, cine este vinovat pentru pierderea acestor sume şi pentru aceste investiţii făcute, în opinia noastră, prost, să vedem cum putem salva ideea. Ideea este generoasă, de a avea o bursă de peşte şi de a stimula producţia de peşte care este în România, pentru că noi deocamdată cumpărăm de afară cam 85% din consumul de peşte”, a mai adăugat Adrian Oros.

Potrivit acestuia, în proiectul cu pricina era prevăzută și achiziția unui elicopter pentru ANPA, însă procedura de licitație a fost sistată.