România, singura țară din lume cu un rating integral de recoltă la nivel „Excepțional”!

România este singura țară din lume care are integral un rating de recoltă la nivel „Excepțional”, conform unui raport Geoglam (cropmonitor.org) privind culturile la nivel global, emis pe 28 iulie 2021, anunță Clubul Fermierilor Români.

Geoglam este un organism care generează prognoze de recoltă printr-un sistem de sateliți la nivel planetar, acordând ratinguri pe 7 niveluri (vezi harta).rating

Pe harta desfășurată a Pământului, se poate observa că toate culturile de pe tot teritoriul României au primit acest rating de nivel maxim.

”Putem considera că acesta este un moment de referință pentru România, care nu se întâmplă de două ori în timpurile noastre. Rating-ul de recoltă de nivel ”Excepțional” readuce în atenția lumii potențialul agriculturii din țara noastră. Totodată, reprezintă un bun prilej de conștientizare și recunoaștere a rolului și contribuției fermierilor în asigurarea siguranței alimentare. Această evaluare demonstrează rezultatele care pot fi obținute de fermieri prin aplicarea unei tehnologii performante asigurată de companiile de agribusiness, în condiții climatice favorabile, rezultate care ar putea fi amplificate de crearea unor condiții de lucru optime pentru fermieri”, consideră Cezar Gheorghe, analist consultant pentru comerțul cu cereale în cadrul Clubului Fermierilor Români.

În ultimii 10 ani, România este țara cu cea mai spectaculoasă creștere de producție și randament în agricultură din Uniunea Europeană. Cu toate acestea, reprezentanții Clubului Fermierilor Români consideră că este nevoie ca sectorul agricol să fie susținut prin politici și programe care să susțină creșterea performanței și a profitabilității, iar una dintre aceste căi de acțiune ar fi o planificare multianuală, atât la nivel național cât și la nivel local, pentru asigurarea irigațiilor și desecării.

- Publicitate -

În acest sens, Clubul Fermierilor Români a lansat propunerea de elaborare a unei Strategii naționale de gestiune integrată a apei și solului pentru agricultură, care va asigura cadrul pentru un program multianual de investiții publice în vederea modernizării sistemului național de irigații și susținerea programului care vizează proiectele locale de irigații. Prima reuniune a grupului de lucru a avut loc pe 16 iulie a.c., la Timișoara, cu participarea conducerii Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a Consiliului Județean Timiș, a USAMVB din Timișoara și a fermierilor din regiune.

„Irigațiile reprezintă factorul esențial pentru ca România să-și atingă potențialul în agricultură. Doar cu o gestiune integrată a apei se va asigura utilizarea resursei pentru agricultură și protejarea mediului. Este necesară o planificare multianuală pentru asigurarea irigațiilor (sistem național și proiecte locale) și desecării, în baza strategiei integrate a apei. În 2020, Guvernul României a alocat din bugetul național despăgubiri în valoare de 850 milioane de lei. Irigațiile elimină riscul pierderii recoltelor din cauza secetei și a plății prin despăgubiri. România este țara cu cea mai spectaculoasă creștere de producție și randament în agricultură din Uniunea Europeană, în ultimii 10 ani. Avem nevoie de politici și programe care să susțină creșterea profitabilității și performanței în agricultura românească”, consideră directorul executiv al Clubului Fermierilor Români, Florian Ciolacu.

Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă este o asociație non-profit și neguvernamentală a fermierilor din România. Membrii asociației sunt fermieri performanți care au modele de afaceri bazate pe inovație, tehnologie și bunele practici în agricultură, pentru creșterea competitivității și a valorii adăugate create în acest domeniu.

Obiectivul principal al Clubului Fermierilor Români este să asigure implicarea activă a membrilor săi în procesul de consultare și elaborare a reglementărilor europene și naționale în domeniul agricol, cu scopul de a crește performanța fermierilor din România.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole