România schimbă regulile pentru băuturile spirtoase!

Atenție, băuturile spirtoase se vor supune în curând unui nou regulament în România!

Vineri, 28 februarie, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a pus în dezbate publică un proiect de Hotărâre a Guvernului privind stabilirea cadrului instituțional și a unor măsuri pentru punerea în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 787/ 2019 privind definirea, descrierea, prezentarea şi etichetarea băuturilor spirtoase, utilizarea denumirilor băuturilor spirtoase în prezentarea şi etichetarea altor produse alimentare, protecţia indicaţiilor geografice ale băuturilor spirtoase, utilizarea alcoolului etilic şi a distilatelor de origine agricolă în băuturile alcoolice, şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 110/2008.

Printre schimbările preconizate de proiectului de act normativ se numără:

  1. Desemnarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale ca autoritate cu atribuţii în verificarea documentației de înregistrare

prevăzută în art. 23 din Regulament, în vederea înregistrării şi

protecţiei indicaţiilor geografice ale băuturilor spirtoase, potrivit art. 24

alin (5), de asemenea, ca autoritate responsabilă cu controalele privind băuturile spirtoase conform art. 43 alin (1) din Regulament, dar și ca autoritate cu atribuţii în ceea ce privește recunoaşterea organismelor de certificare a băuturilor spirtoase, precum și pentru verificarea şimonitorizarea activităţii acestora;

  1. Desemnarea Ministerului Finanțelor ca autoritate competentă cu supravegherea

operațiunilor de învechire a băuturilor spirtoase sub control fiscal,

conform art. 13 alin (6) din Regulament;

  1. Desemnarea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor ca autoritate responsabilă cu supravegherea utilizării denumirilor pe piață, conform art. 39 din Regulament, și utilizării simbolului european, conform art.16 din Regulament.

Totodată, pentru a fi în deplin acord cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 787/2019, actul normativ va defini termenii utilizați în procesul de înregistrare la Comisia Europeană a băuturilor spitoase ca indicație geografică.

De asemenea, acesta stabilește modul de lucru la nivelul autorităților competente, în ceea ce privește verificarea documentaţiei pentru înregistrarea şi protecţia indicaţiei geografice a băuturilor spirtoase.

Proiectul de act normativ ce vizează băuturile spirtoase poate fi consultat aici.

Cetățenii și instituțiile interesate pot transmite opinii/propuneri/sugestii în termen de 10 zile de la data publicării pe adresa de e-mail: politici.indalim@madr.ro.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole