România, sancționată pentru practici comerciale neloiale în sectorul agro-alimentar

Comisia Europeană a decis marţi să demareze procedura de infringement împotriva mai multor state membre, printre care şi România, pentru că nu au transpus în legislaţia naţională regulile care interzic practicile comerciale neloiale în sectorul agro-alimentar.

Directiva UE 2019/633 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar asigură protecţia fermierilor şi a furnizorilor mici şi mijlocii împotriva a 16 practici comerciale neloiale impuse în mod unilateral de un partener comercial.

Printre cele 16 practici comerciale neloiale care urmează a fi interzise se numără: plăţile întârziate în cazul produselor perisabile, anulările în ultimul minut ale comenzilor, modificările unilaterale sau retroactive ale contractelor, obligarea furnizorului la plata produselor irosite şi refuzul contractelor scrise.

Termenul limită pentru transpunerea acestei directive a Uniunii Europene în legislaţia naţională era 1 mai 2021.

Comisia Europeană a decis să trimită scrisori de punere în întârziere Austriei, Belgiei, Ciprului, Cehiei, Estoniei, Franţei, Italiei, Poloniei, Portugaliei, României, Sloveniei şi Slovaciei prin care le cere să adopte şi să înştiinţeze executivul comunitar cu privire la adoptarea măsurilor relevante.

Aceste state membre au la dispoziţie două luni pentru a răspunde la scrisorile de punere în întârziere şi a lua măsurile necesare împotriva acestor practici comerciale neloiale din sectorul agro-alimentar. În lipsa unui răspuns satisfăcător, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat.  

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole