ROMÂNIA ARE PROBLEME CU TAURII DE PRĂSILĂ

Tara noastra a ramas fara centrele de testare a taurilor folositi la imperecherea vacilor.

Avertismentul vine din partea crescatorilor care trebuie sa importe material seminal, iar la final constata ca viteii nu se pot adapta conditiilor de clima si nici furajelor produse in tara noastra. Specialistii Institutului National de Cercetare si Dezvoltare pentru Biologie si Nutritie Animala din Balotesti incearca sa gaseasca furajele potrivite, astfel incat sa creasca productivitatea atat la lapte, cat si la carne in cazul celor mai cunoscute rase de vaci. Mai au insa o problema: taurii de prasila.

Institutul National de Cercetare pentru Nutritia Animalelor era cel mai mare centru de testare a taurilor din Romania. Materialul biologic de aici ajungea in toata tara. Acum a fost distrus, grajdurile au fost puse la pamant, iar aici cresc doar balarii si cativa cai.

Din pacate, materialul biologic strain nu este adaptat conditiilor din Romania, se plang crescatorii, si dau exemple concrete. Atunci cand ajung in Romania, dintr- o suta de capete, aproape jumatate nu se pot adapta la conditiile de mediu, la conditiile de furajare, la conditiile de pardoseala. Animalul respectiv suporta anumite traume.

Din aceasta cauza carnea nu este tocmai frageda. Cei care cresc insa vaci din rasa Angus spun ca animalele lor s-au invatat aici. Curand vor folosi tauri din rasa Angus Romanesc.

 

Citește și
1 Comentariu
  1. adrian dina spune

    Cu tot respectul pentru intentia reportajului. Faceti o mare confuzie si uniformizati notiunile de…material seminal, material biologic si material de prasila- TEHNIC NU INSEMNA ACELASI LUCRU…….cateva confuzii in reportaj….care zgarie urechea unui specialist.

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult