România, pe primul loc la exportul de cereale în afara granițelor UE

Primele cinci săptămâni ale anului comercial 2021-2022 au însemnat un început foarte bun pentru România, care a exportat peste granițele Uniunii Europene cea mai mare cantitate de cereale dintre statele membre.

Astfel, potrivit datelor Comisiei Europene, România a exportat peste granițele UE, de la debutul anului comercial 2021-2022, la 1 iulie a.c., aproximativ 1 milion de tone de cereale, fiind astfel cel mai mare exportator la momentul de față, scrie economica.net.

Pe poziția a doua s-a clasat Franța, care a trimis peste granițe puțin peste 300.000 de tone.

Cel mai mult am exportat orz (537.700 de tone) și grâu (aproximativ 430.000 de tone), la care s-au adăugat peste 41.300 de tone de porumb.

Cele mai importante destinații pentru grâul european au fost Coreea, Marea Britanie, Algeria, Israel și Sri Lanka, în timp ce pentru orz destinațiile principale au fost Turcia, China și Iordania.

În privința evoluției prețurilor însă, debutul anului comercial a însemnat pentru România, ca și pentru celelalte state, intrarea pe un trend descendent, după o perioadă preponderent de creștere, în care prețul FOB din portul Constanța a ajuns chiar până la 244 de euro/tonă.

Cu toate acestea, putem vorbi despre o creștere cu peste 20% a prețurilor la cereale, comparativ cu anul 2020.

Astfel, în săptămâna de tranzacționare 29 iulie – 4 august, prețul a fost de 208 euro/tonă, comparabil cu cel din Ljublijana (207 euro/tonă) sau Burgos – Spania (211 euro/tonă). Cel mai mare preț mediu a fost raportat în portul Bologna din Italia: 226 de euro/tonă.

Cu un an în urmă, prețul mediu la grâul pentru panificație era de 170 de euro/tonă, ceea ce înseamnă că pentru anul acesta s-a ajuns la o creștere de circa 20%.

La grâul furajer, prețul mediu DEPSILO a fost de 176 euro/tonă în Oltenia.

Pentru porumb, prețul mediu din portul Constanța era de 256 de euro/tonă în săptămâna 22-28 iulie, iar în Oltenia (preț DEPSILO), în săptămîna începând cu 29 iulie – 4 august, de 175 de euro/tonă. Trendul este unul ascendent față de săptămânile anterioare, dar și față de perioada similară a anului trecut, când se vindea în portul Constanța cu 164 de euro/tonă.

La orzul pentru animale, prețul mediu în Muntenia era în săptămâna 29 iulie – 4 august de 175 de euro/tonă (DEPSILO), față de peste 200 de euro în Hamburg, Valladolid, Dublin sau Bolognia. Cu toate acestea, față de perioada similară a anului trecut, prețul este cu peste 17% mai mare.

În anul comercial 2020-2021, România a exportat peste granițele UE  aproximativ 6,2 milioane de tone de cereale, în valoare de aproximativ 1,8 miliarde de euro și rămâne pe poziția a doua între exportatori, după Franța, cu o cotă de piață de 15%. Este de menționat însă că, în raport cu anul trecut, traderii au marcat o scădere de aproximativ 40%.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole