28 septembrie 2021 - 01:44

Romania poate combate seceta prin precipitatii artificiale! Declaratiile generalului Caunei

În ediția de luni a emisiunii ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea a stat de vorbă cu generalul Gheorghe Căunei, șeful Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (AASNACP). Acesta a făcut câteva precizări legate de sistemul antigrindină și cum va ecolua acesta în viitorul apropiat.

”Sistemul antigrindină funcționează foarte bine. În anul 2019 am protejat 1,5 milioane de hectare, cu un cost de 13,6 euro per hectar. Deci cu 13,6 euro am salvat 1.600 de euro la hectar. Atât s-au plătit despăgubiri pe calamități în zonele unde nu am acționat.

În toamnă, conform prevederilor legale, am efectuat un test experimental cu aviația, unde am crescut precipitațiile în zona Bărăgan, Ialomița, Tulcea, Constanța, Brăila, de la 0,1 litri/mp la 10 litri/mp. Am făcut 7 intervenții de mare succes, deci iată că România poate să facă și creșteri de precipitații.

În anul 2020 ne-am propus să protejăm 2,5 milioane de hectare, iar cu sistemul de rachetare, cu mijlocul tehnic rachete antigrindină, vrem să ajungem la o protecție de 3,5 milioane de hectare, restul fiind completat cu aviația, astfel încât să închidem toată suprafața țării acolo unde este nevoie și să o putem proteja. Ne putem duce la 8,5 milioane de hectare – 5 cu aviația, 3,5 cu rachetele”, a precizat generalul Căunei pentru AGRO TV.

În ceea ce privește atragerea precipitațiilor, generaul a precizat că în momentul de față suntem în faza incipientă.

”Noi ar trebui să cumpărăm aeronave, iar cu acesta avioane putem practic să creștem precipitațiile. Am mai prevăzut prim măsura 4.1 ca fermierii să poată cumpăra generatoare terestre finanțate de la Uniunea Europeană. Cu aceste generatoare se poate interveni până la 2.500 de metri și pot fi create centre de consensare artificiale, astfel încât să fie stimulată precipitația. Astfel de sisteme funcționează deja în mai multe țări, în special Croația”, a mai adăugat șeful AASNACP

Pentru declatațiile integrale ale generalului, dar și analiza invitațiilor din platou, urmăriți înregistrarea completă a emisiunii ”Agricultura la Raport” aici: