România nu mai poate exporta grâu! Cine îi ”sabotează” pe fermierii români

România se află în acest moment la un nivel mult mai scăzut de export de grâu față de normalul acestei perioade. Acest fapt se întâmplă din cauza prețului extrem de mare al grâului românesc, comparativ cu cel ucrainean sau rusesc, explică Cezar Gheorghe, expert în comerțul cu cereale.

În emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”, specialistul a prezentat cele mai noi informații de pe piața cerealelor, cu accent pe situația delicată în care se află grâul românesc.

”Raportul NASS spune că producția americană de grâu, de la 48,5 milioane de tone la data de 12 septembrie, scade până la valoarea de 44,9 milioane de tone. Nu știu dacă e îmbucurător sau nu, nu știu cum să o privim, dar ce n-a reușit Putin cu discursul lui bombastic despre anexări, a reușit NASS cu acest raport. Piața a plecat în sus, astăzi a consemnat valori în Portul Constanța în jur de 341-342 euro/tonă. Vedem o temperare, dar credem că va rămâne o constantă în jurul valorii de 335 euro/tonă în Portul Constanța”, a precizat Cezar Gheorghe.

Deși aceste cotații arată bine pentru fermierii români la prima vedere, realitatea din piață nu este la fel de îmbucurătoare, pentru că țările cumpărătoare de grâu preferă să se aprovizioneze din surse mai ieftine.

”Cu toate astea, noi trebuie să fim conștienți de un lucru: grâul românesc este foarte scump. Noi suntem singura origine predictibilă, dar grâul nostru este extrem de scump. Nu mai reușim să exportăm de foarte multă vreme. Ne-am blocat la 1,5-1,6 milioane de tone, când noi trebuia să fim la sfârșit de septembrie la peste 2 milioane de tone exportate”, a mai explicat Cezar Gheorghe.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole