ROMÂNIA NU MAI ARE TRACTORIȘTI, deși salariile ajung și la 6.000 de lei plus bonusuri!

În România, nu se mai găsesc oameni care să conducă tractoarele! Fermierii au transmis ministrului Agriculturii un memoriu prin care arată că în țara noastră este nevoie urgentă de circa 300-400 de tractoriști, pentru a nu fi afectată producția agricolă, informează digi.24.ro.

Specialiștii arată că s-a ajuns în această situație din mai multe motive.

În primul rând, tinerii, cei care ar putea veni din spate, nu sunt atrași de acest domeniu și preferă să plece în străinătate, îndreaptându-se către alte domenii, cum ar fi construcțiile.

În schimb, tractoriștii mai în vârstă, care au experiență, se feresc de utilajele noi, performante, pentru că au devenit foarte computerizate.

Tractoarele fabricate recent costă cel puțin 200 de mii de euro și sunt dotate cu tot felul de manetele hidraulice, cu butoane de cuplare la sateliți sau pentru autocontrolul brațelor de care este agățat plugul. Însă totul este coordonat prin computerul de bord pentru care este necesară limba engleză, pe care tractoriștii mai în vârstă nu o stăpânesc.

Disperați că nu găsesc angajați, fermierii au solicitat liceelor din mediul rural să înființeze secții speciale în care tinerii să învețe să conducă tractoarele, practica fiind făcută chiar agenții economici care au avut această inițiativă, fiind direct interesați.

Din păcate, însă, tinerii care-și doresc să practice această meserie sunt foarte puțini. Ba chiar, dintre absolvenții din trei generații, deja, ai Liceului Cobadin, județul Constanța, niciunul nu a dorit să se angajeze, deși oferte au existat chiar la agenții economici la care au făcut practica. „ Li se pare o meserie grea”, le-a declarat directoarea liceului, Mariana Grassu, reporterilor digi.24.

Fermierii însă îi contrazic pe tinerii absolvenți. „Cabina este climatizată, nu este zgomot, tractorul setat corect merge singur, doar la capăt i se mai fac niște manevre, și poate nici atât. Deci, munca nu este chiar atât de grea”, spune Marius Țăroiu, unul dintre fermierii care susțin demersul educațional pentru pregătirea tinerilor în domeniul agriculturii.

Mai mult, fermierii din Dobrogea spun că tractoriștii au salarii de minimum 3.000 de lei, dar acestea pot ajunge și la 6.000 de lei pe lună, plus diferite bonusuri.

Cu toate acestea, criza forței de muncă este din ce în ce mai accentuată în acest domeniu, riscând să aducă mari prejudicii agriculturii românești.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

  1. Munca nu e grea, trebuie sa iti placa, iar celmai greu e nr de ore state in tractor., Pt ca in campanie nimeni nu pleaca acasa doar dupa 8 ore acasa, se lucreaza intre 14-18 ore pe zi ceea ce e foarte greu mai ales la un salariu de 6000 de lei. Pt ca in strainatate pt atat munca ajungi la 4000-5000 € intro luna de campanie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole