22 aprilie 2021 - 23:54

Romania, mistuita de flacari! Mii de hectare au ars de la inceputul anului

Incendiile de vegetație au mistuit mii de hectare de vegetație în județul Buzău. Cifrele anunțate de Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență sunt alarmante. Nu mai puțin de 5200 de hectare de pădure, vegetație uscată, lăstăriș, mărăciniș au ars doar în primele patru luni ale acestui an. Concret, pompierii au fost solicitați să intervină de la începutul anului, până la sfârșitul lunii aprilie la un număr de 256 de intervenții. Tot în această perioadă s-a intervenit, de asemenea pentru localizarea și stingerea incendiilor la deșeuri menajere în cantitate totală de aproximativ 38 de tone, o parte dintre acestea generând, la rândul lor, incendii de vegetație.

”Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate în perioada imediat următoare, aducem la cunoştinţă faptul că arderea vegetaţiei uscate se poate face numai după obţinerea acordului Agenţiei de Protecţia Mediului şi a permisului de lucru cu foc din partea autorităţilor locale.

Recomandăm cetăţenilor să respecte următoarele măsuri preventive: desfăşurarea arderii se va face numai pe timp de zi şi în condiţii meteorologice fără vânt; colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se va face în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată; curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri; arderea se va efectua în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile”, a declarat Vasile Prahoveanu, purtătorul de cuvânt al ISU Buzău.

Reprezentanții ISU atrag atenția că fără obţinerea acestor documente şi luarea măsurilor preventive, proprietarii de terenuri sunt pasibili de sancţiuni contravenţionale. În plus, pompierii buzoieni solicită cetăţenilor să dea dovadă de responsabilitate, să anunţe de îndată la numărul unic de urgenţă 112 orice început de incendiu şi să acorde sprijin autorităților locale şi forțelor prezente pe teren în stingerea incendiilor de vegetaţie uscată sau la fondul forestier.