4 august 2021 - 21:46

ROMANIA LUPTA CU PESTA PORCINA AFRICANA – AGROTV IN EDITII SPECIALE, DE LA ORA 20

Extinderea accelerata a pestei porcine africane in Romania a determinat o reactie virulenta atat in randul fermierilor, cat si a mediului politic.

Exista voci care sustin ca fenomenul este unul anormal,  de viteza si aria de raspandire a virusului fiind vinovate anumite cercuri de interese (neidentificate inca). Specialistii insa, spun ca virusul are o raspandire naturala, amplificata insa de conditiile geoclimatice specifice regiunilor de patrundere in tara dar si a lipsei de atentie a gospodarilor si  autoritatilor veterinare din mediul rural.

MADR si ANSVSA au facut si fac in  continuare toate demersurile, atat pentru eradicarea  si prevenirea extinderii zonelor afectate de PPA, cat si pentru despagubirea fermierilor greu loviti de mortalitatea ori sacrificarea porcilor, impusa de necesitati. In sprijinul acestora au venit toate autoritatile statului care pot contribui la acest efort dar si  asociatii  diverse din domeniul agricol, zootehnic si alimentar.

Subsumandu-se acestei campanii colective, Agro Tv se implica activ, cu mijloacele jurnalistice pe care le avem la dispozitie, pentru a gasi cele mai bune solutii pentru fermieri.

Emisiunea  “Agricultura la Raport”, realizata de Ovidiu Ghinea, va aduce, in editie speciala, in fata dumneavoastra, atat in emisiunea de luni 10 septembrie, cat si in cea de marti 11 septembrie, incepand cu ora 20.00, specialisti, autoritati ale statului si fermieri, impreuna cu care se incerca gasirea celor mai bune solutii pentru stoparea cat mai rapida  a focarelor virusului PPA. Credinta noastra este ca, nu numai actiunea propriu-zisa a celor responsabili este suficienta pentru a reusi, ci este nevoie de o intreaga campanie de lamurire concreta a tuturor aspectelor  si modalitatilor prin care se poate realiza un asemenea obiectiv, indiferent cat de dureroase si nepopulare ar fi acestea. Fara un sprijin si o intelegere efectiva din partea intregii populatii, fara diminuarea conflictelor sociale generate, nu vom putea scapa prea curand de acest flagel.