7 decembrie 2021 - 01:51

România își pierde fermele de lapte! Vom fi dominați de importuri, spun specialiștii

Fermele mici de vaci de lapte din România riscă să dispară, iar piața va fi dominată de importuri, avertizează directorul Asociației Crescătorilor de Vaci HolsteinRo, Ionuț Costin Lupu. Într-un interviu acordat Ziarului Financiar, acesta a precizat că șeptelul de vaci s-a redus cu o treime față de anul 2007, când România a aderat la Uniunea Europeană, iar trendul descendent se menține de la an la an.

”Asistăm la acel fenomen în care fermele mici și medii încep să dispară. În cazul României, vorbim de o îmbătrânire a crescătorilor de vaci, motiv pentru care ei abandonează activitatea, iar fermele mari, care au și un departament vegetal, reușesc să-și crească efectivele”, a precizat Ionuț Costin Lupu.

Potrivit directorului HolsteinRo, în ultimii ani, producția de lapte a României scade constant, cu procente cuprinse între 2% și 5%, iar discrepanța dintre fermierii mici și cei mari este extrem de mare.

”Producția de lapte din România este foarte polarizată. Avem un șeptel de 1,25 milioane de capete, dintre care aproape 87% se află în ferme mici și foarte mici. Din păcate, undeva la 3,5% din vaci se află în ferme cu peste 250 capete”, a mai subliniat directorul HolsteinRo.

Ionuţ Costin Lupu avertizează că piața românească de lapte va fi dominată, în curând, de importuri, iar fabricile vor fi din ce în ce mai mult sub controlul multinaționalelor. ”Avem deja un mare producător in­ternaţional, care în momentul de faţă deţine peste 60% din capacităţile de procesare din România“, a mai arătat directorul HolsteinRo în cadrul ZF Live.

Asociația HolsteinRo este o asociație de crescători de bovine înființată în urmă cu zece ani și reprezintă cei mai mari producători de lapte din România. Media capetelor de animale per fermă la nivelul asociației este de aproximativ 500.