România, în pragul deșertificării! Apelul mișcării Salvează Solul

Se estimează că 30% din suprafața totală a României este afectată de deșertificare, ceea ce înseamnă peste 71.000 km pătrați, se arată într-un comunicat al organizației Salvează Solul, remis readacției AgroTV.

Potrivit acesteia, regiunile cele mai afectate sunt Dobrogea, Moldova, sudul Câmpiei Române și Câmpia de Vest.

„După un an cu secete devastatoare și un suport uimitor al cetățenilor pentru o agricultură prietenoasă cu solul, mișcarea Salvează Solul, cu susținerea Organizației Națiunilor Unite, solicită implementarea urgentă de politici pentru revitalizarea și protejarea solului agricol în România”, scriu reprezentanții mișcării în comunicat.Salvează Solul

Salvează Solul subliniază că 5 decembrie, Ziua Mondială a Solului, este o oportunitate de a readresa subiectul adoptării de politici pentru protejarea solului României de continuarea degradării în anul 2023.

Salvează Solul subliniază o modalitate unidirecțională de a aborda preocupările legate de sănătatea culturilor din România și de a reduce riscul și impactul secetelor: creșterea nivelului de materie organică din sol la un minim de 3-6%.

- Publicitate -

Potrivit datelor prezentate de membrii organizației, în anul 2022, peste 60.000 de hectare de teren au ars din cauza secetei de-a lungul întregii Europe, mai mult decât dublul suprafeței afectate în anul 2021 și de aproximativ 4,6 ori mai mult decât media ultimilor 10 ani (2012 – 2021).

De asemenea, membrii mișcării atrag atenția că, potrivit unui raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) din 2022, aproximativ 90% din solul lumii poate fi degradat până în anul 2050, în timp ce, conform unui raport al Comisiei Europene tot din 2022, circa 60-70% din solul Europei este deja degradat.

În acest context, cu ocazia Zilei Mondiale a Solului, Mesajul voluntarii ce activează în cadrul mișcării Salvează Solul au lansat un apel către toți decidenții politici din România prin care cer adoptarea de legi care să asigure un conținut de materie organică de minim 3-6% în solul agricol.

„Domnule Președinte al României, Domnule Prim-ministru, Stimați politicieni,
Astăzi, de Ziua Mondială a Solului, vă aducem la cunoștință dorința noastră: aceea de a trăi într-o țară în care solul, sursa hranei noastre și baza pe care se sprijină societatea românească actuală, să fie sănătos. Pericolul dispariției iminente solului, care amenință securitatea alimentară a României și accelerează schimbările climatice, impune adoptarea de legi care să asigure un conținut de materie organică de minim 3-6% în solul agricol. Acest minim necesar este vital pentru păstrarea fertilității solului și a funcțiilor pe care acesta le are în menținerea unui echilibru planetar propice dezvoltării continue a societății umane. Nu mai avem mult timp la dispoziție, dar, din fericire, știm ce trebuie să facem. Avem, împreună cu dumneavoastră, oportunitatea de a fi generația care să conducă România spre un viitor prosper și sustenabil. Haideți să realizăm asta!”, se arată în apelul organizației Salvăm Solul.

Despre importanța menținerii sănătății ecosistemelor și a bunăstării oamenilor printr-un bun mamagement al solului vorbesc și ONU și Organizația pentru Alimentație și Agricultură în mesajul adresat cu ocazia Zilei Mondiale a Solului 2022:

„Scăderea nivelului de conținut organic din sol este un proces major de degradare a solului care amenință nutriția. Acest fenomen este recunoscut ca fiind printre cele mai importante probleme privind siguranța alimentară la nivel global. În ultimii 70 de ani, nivelul de vitamine și nutrimente din mâncare a scăzut dramatic: se estimează că 2 miliarde de oameni la nivel mondial (un sfert din populația lumii) suferă de deficit de micronutienți – fenomen cunoscut ca Foamea Ascunsă, pentru că este dificil de detectat. Ziua Mondială a Solului 2022 și campania sa «Solul: locul de unde pornește hrana» intenționează să ridice nivelul de conștientizare asupra importanței menținerii sănătății ecosistemelor și a bunăstării oamenilor, prin adresarea provocărilor referitoare la managementul solului și încurajarea statelor să îmbunătățească sănătatea solului”, susțin cele două orgamnizații mondiale.

Salvează Solul este o mișcare susținută de Organizația Națiunilor Unite și de Programul Alimentar Mondial, care are ca scop abordarea crizei globale privind degradarea solului și sprijinirea guvernelor în implementarea unor schimbări politice concrete pentru sănătatea solului. De asemenea, 81 de națiuni și-au exprimat sprijinul față de această mișcare și față de politicile pentru însănătoșirea solului, dintre care 8 națiuni au semnat chiar memorandumuri de înțelegere cu organizația Salvează Solul, care susține că se bucură de sprijinul a 3,91 miliarde de oameni.

Principala recomandare a mișcării Salvează Solul este ca guvernele din întreaga lume să legifereze politici care să impună un conținut organic minim de 3-6% în toate solurile agricole din țara lor.

Pentru mai multe informații urmariți jurnalul Agro Tv.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole