25 ianuarie 2022 - 10:52

Vijelii, grindină și caniculă – România, împărțită de fenomenele METEO extreme

Fenomenele meteo extreme din aceste zile împart România în două. Potrivit unor avertizări emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), urmează trei zile de caniculă și disconfort termic accentuat în anumite zone ale țării, în timp ce în altele își vor face simțită prezența ploile torențiale, vijeliile și grindina.

Avertizarea cod galben de instabilitate atmosferică este valabilă pe tot parcursul zilei de luni, în cea mai mare parte a zonei montane, în Moldova, nordul și estul Munteniei și local în Dobrogea. În aceste zone vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și pe alocuri grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp, spun meteorologii.

Astfel de fenomene se vor semnala pe arii mai restrânse și în Crișana, Maramureș și Transilvania.

Al doilea cod galben se referă a un val de căldură, disconfort termic ridicat și caniculă care va dura până miercuri inclusiv, în zonele de vest și sud-vest ale țării. În Crișana, Banat, în vestul și sudul Olteniei vremea va deveni caniculară, cu temperaturi maxime, luni, de 34…36 de grade, apoi de 37…39 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile minime se vor situa în general între 18 și 22 de grade.