România i-a luat fața Rusiei, un gigant al exporturilor de grâu!

România i-a luat-o înainte Rusiei și profită de oferta acesteia restrânsă și scumpă de grâu. Compania de stat egipteană a cumpărat anul acesta de 20 de ori mai mult grâu de la noi decât anul trecut.

Egiptul, unul dintre cei mai mari importatori de grâu la nivel global, s-a reorientat de la începutul acestui an de marketing (care a debutat în iulie) către România și Ucraina ca sursă pentru grâul de care are nevoie intern, reducând cu 68% față de anul trecut achizițiile din Rusia, principalul său furnizor.

Rusia, principalul furnizor de grâu pentru Egipt și unul dintre cei mai mari exportatori ai lumii, a pierdut cota de piață în fața României și Ucrainei, urmare a producției slabe și a taxelor de export impuse de Kremlin, scrie economica.net

Potrivit datelor Comisiei Europene, în cele 19 săptămâni care au trecut de la debutul acestui an comercial (până în 7 noiembrie 2021), România a exportat în afara UE peste 3,5 milioane de tone de grâu, cele mai mari cantități din UE. În lunie iulie și august, România a trimis către Egipt 250.000 de tone de grâu, de aproape patru ori mai mult decât în perioada similară a anului trecut.

Potrivit ultimului raport al Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA), Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt a achiziționat în acest an comercial de 20 de ori mai mult grâu românesc decât în aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce din Ucraina a cumpărat cu 58% mai mult.

Mișcarea se datorează costurilor prea mari pe care importatorii de grâu rusesc trebuie să îl suporte, în contextul în care Kremlinul a impus taxe de export pe fondul unei scăderi de producție estimată de USDA la 13% față de 2020/2021, respectiv 74.5 milioane de tone.

Contextul global duce la creșterea prețurilor. Egiptul a cumpărat anul acesta la o medie de aproximativ 300 de dolari tona, cu circa 50 de euro pe tonă mai mult decât anul trecut. Prețul mediu de achiziție pentru Algeria a fost de 369 de dolari tona, cu 122 dolari pe tonă peste anul trecut, în timp ce Turcia – pentru care se estimează un necesar din surse externe cu 37% mai mare față de anul trecut, respectiv 11 milioane de tone – a cumpărat tona cu 39 dolari mai scump, adică puțin peste 300 de euro tona.

Din datele Comisiei Europene aferente iulie, august (când prețurile erau mai mici), România a vândut grâu la un preț mediu de 200 de euro tona, adică în jur de 232 de dolari.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole