18 ianuarie 2022 - 11:27

Romania, exporturi record de produse agroalimentare catre statele din afara Europei

România a depășit pragul de un miliard de euro la exporturile de produse agroalimentare către țările din afara Uniunii Europene, informează Economica.net. Potrivit datelor, întregul continent a raportat recorduri în acest an. Excedentul comercial este în creștere, cu peste 60%, iar exporturile sunt constituite, în mare parte, din produse neprocesate, cu valoare adăugată mică, precum cerealele sau animalele vii.

În luna iunie, țara noastră a exportat peste granițele blocului comunitar alimente și produse agricole în valoare de 180,2 milioane de euro, o creștere de aproximativ 14% față de aceeași perioadă a anului trecut, portivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS) și DG Agri, coroborate de Economica.net.

În privința exporturilor în primele șase luni ale anului, datele arată o creștere de 27,4% față de aceeași perioadă din 2018, valoarea totală a acestora ajungând la 1,1 miliarde de euro.

Au crescut și importurile din statele din afara Uniunii Europene, atât în România, cât și în celelalte state membre. În țara noastră, aceste importuri au crescut cu 12% față de luna iunie 2018, ajungând la 66,2 milioane de euro, în timp ce importurile statelor membre s-au majorat cu doar 6%, atingând o cifră totală de 9,92 miliarde de euro.

În privința excedentului, acesta a fost în luna iunie 2019 de 114 milioane de euro în România, valoarea lui totală pentru primele șase luni fiind de 507,9 milioane. Așadar, în prima jumătate a acestui an, excedentul comercial cu porduse agro-alimentare cu statele din afara UE a crescut cu 197,6 milioane de euro, reprezentând 63,7%.

Produsele care s-au remarcat pe piețele străine și care au reprezentat peste trei sferturi din valoarea totală a exporturilor agro-alimentare din luna iunie au fost cele neprocesate – cerealele și animalele vii. Portivit INS, pe primul loc în topul produselor exportate a fost porumbul (55,7 milioane de euro în luna iunie), urmat de grâu (41 milioane de euro) și orz (22,1 milioane de euro). Clasamentul a fost completat de ovine, bovine și caprine, cu exporturi în valoare totală de 19,2 milioane de euro. În comparație, anul trecut, topul era condus de orz, urmat de grâu, ovine, caprine, semințe de floarea-soarelui și bovine. În privința situației generale pe primele șase luni ale acestui an, grâul a fost cel mai exportat, urmat de porumb, semințe de floarea-soarelui, ovine, caprine și bovine.

În ceea ce privește destinațiile produselor românești, și-au făcut apariția în acest an două piețe noi care nu apar în topul primelor cinci țări importatoare anul trecut: Israel (80,9 milioane de euro) și Republica Moldova (58,8 milioane de euro). Mai mult, în iunie 2019 și-au făcut apariția în clasamentul importatoarelor de produse românești și Coreea de Sud (14,3 milioane de euro) și Egipt (11 milioane de euro).

Anul acesta, Uniunea Europeană a doborât record după record în privința exporturilor către țările terțe. Spre deosebire de România, majoritatea statelor membre exportă produse cu valoare adăugată mare, precum produsele preparate sau produsele procesate, dar și produsele materie primă.