20 mai 2022 - 06:46

România, coridor pentru cerealele din Ucraina

Ucraina a trimis până acum în portul românesc Constanţa aproximativ 80.000 de tone de cereale, fiind aşteptate să sosească cantităţi şi mai mari, a afirmat marţi directorul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime (CNAPM) Constanţa, Florin Goidea, transmite agenția Reuters, citată de AGERPRES.

După ce porturile sale au fost blocate în urma invaziei Rusiei, în urmă cu două luni, Ucraina a fost forţată să-și exporte cerealele prin România, fie pe calea ferată, pe la graniţa sa de vest, fie cu barjele, prin micile sale porturi de la Dunăre.

„Există aproximativ 80.000 de tone de cereale care au ajuns deja, ele sunt depozitate în silozuri, o parte fiind încărcate pe nave. Alte 80.000 de tone sunt aprobate şi se află în drum spre Constanţa”, a declarat Florin Goidea.

Potrivit șefului CNAPM, Portul Constanţa are o capacitate de stocare de aproximativ două milioane de tone de cerale, iar anul trecut au fost gestionate de aici exporturi de aproximativ 24 de milioane de tone.

La rândul său, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunţat recent că o linie de cale ferată de tip sovietic, cu ecartament larg, care vine din Republica Moldova şi merge direct în Portul Galaţi, va fi reabilitată rapid, pentru a accelera astfel transporturile de cereale din Ucraina.

Analiştii de la APK-Inform au informat luni că poliţiştii de frontieră ucraineni au închis câteva căi navigabile în zona gurii fluviului Dunărea, din cauza minelor care plutesc în derivă în Marea Neagră.

Pe de altă parte, ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a declarat săptămâna trecută la Bucureşti că există o şansă de îmbunătăţire a infrastructurii Dunării şi a rutelor comerciale spre Europa.

„Există o şansă reală importantă pentru ca fluviul Dunărea să devină chiar şi mai profitabil din punct de vedere economic, mai important şi să conecteze mai bine ţările din regiunea Mării Negre cu ţările din vestul Europei, din punct de vedere comercial”, a spus Kuleba.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.