România, campioană la exporturi agroalimentare! Ce vânzări a făcut în două săptămâni de război

De la izbucnirea conflictului din Ucraina, România este campioană în privința exporturilor de produse agroalimentare pentru piețele terțe. Porumb, soia, semințe și ulei de floarea-soarelui ori făinuri din semințe oleaginoase se află printre produsele cu care țara noastră s-a situate în topul vânzărilor.

Potrivit ultimelor date ale Comisiei Europene, preluate de economica.net, în perioada 27 februarie – 6 martie, România a livrat în afara granițelor Uniunii Europene o cantitate de peste 6.600 de tone de făină de floarea-soarelui, cea mai mare cantitate dintre statele membre.

Doar într-o săptămână, țara noastră a exportat 6.300 de tone de floarea-soarelui. De asemenea, a mai vândut aproximativ 5.000 de tone de soia boabe și în jur de 6.500 de tone de ulei de floarea-soarelui, astfel că, în perioada analizată, România a fost cel mai mare exportator de soia și de ulei de floarea-soarelui din UE.

Conform raportărilor Comisiei Europeane, România a înregistrat în această perioadă cea mai mare a treia cantitate de floarea-soarelui livrată într-o singură săptămâna în acest an comercial, după o cantitate de 12.500 de tone livrate în săptămâna 18  (începând cu 25 octombrie) și 12.100 de tone în săptămâna 12 (începând cu 13 septembrie). O cantitate similară de 6.300 de tone a mai fost comercializată în săptămâna 27 (începând cu 27 decembrie) și în săptămâna 21 (începând cu 15 noiembrie), în care s-au exportat 5.900 de tone de floarea-soarelui.

Din datele Comisiei Europene, deși este cel mai mare producător de floarea-soarelui din UE, România este abia al patrulea exportator de ulei de floarea-soarelui din spațiul comunitar.

Astfel, în primele 36 de săptămâni ale acestui an comercial (1 iulie 2021 – 6 martie 2021) , România a exportat (în afara UE) 59.000 de tone de ulei de floarea-soarelui, clasându-se după Estonia, cu peste 73.300 de tone, Ungaria, cu 72.500 de tone, și Franța, cu 71.700 de tone. În schimb, am importat 14.800 de tone de ulei de floarea-soarelui.

Spre comparație, din datele INS, în primele 11 luni ale anului calendaristic 2021, România a vândut peste granițe 60.350 de tone de ulei, cele mai mari cantități ajungând în Bulgaria, Ungaria, Grecia. România a mai exportat în Maroc, Liban, Israel, Noua Zeelandă.

România a fost și anul trecut exportator net de ulei de floarea-soarelui, cantitatea livrată fiind de 2,7 ori mai mare față de cantitatea cumpărată.

În ceea ce privește porumbul, în primele două săptămâni de război, România a continuat trendul pozitiv înregistrat de la începutul acestui an comercial, înregistrând exporturi de peste 165.600 de tone, adică cea mai mare cantitate din UE.

La grâu, însă, vânzările în afara granițelor UE au fost mici, de doar 31.500 de tone, în contextul în care livrările de până acum au totalizat 4,9 milioane de tone. În a doua săptămână de război, România nu a făcut practic niciun export de grâu comun, dar am rămas al doilea exportator de grâu după Franța care a depășit 5,5 milioane de tone.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole