România a pierdut primul loc pe piața grâului! Cu cât se vinde azi marfa în Portul Constanța

România a pierdut locul de lider european pe piața grâului, însă lucrurile arată în continuare bine la nivel statistic pentru țara noastră. Nu același lucru se poate spune, însă, și despre fermierii români, care sunt nevoiți să-și vândă marfa la prețuri mult mai mici decât cele pe care le sperau pentru această perioadă.

”România, cu toate că a trecut pe locul doi la nivel unional în ceea ce privește exportul de grâu, vreau să vă spun că avem doar 170.000 de tone în spatele Franței și avem un nivel de 4.375.000 de tone exportate până la data de 31 ianuarie”, a precizat Cezar Gheorghe, fondator AGRI Column și expert analist al pieței cerealelor.

Stocurile mari de grâu din multe zone ale lumii, precum și nivelul uriaș de import al Uniunii Europene, au generat o presiune pe prețul grâului, presiune care va continua și în perioada următoare, estimează specialiștii.

Piața grâului suferă în continuare o presiune foarte mare, în primul rând din cauza stocurilor ridicate de grâu din Franța, din cauza stocurilor ridicate de grâu din Rusia și, firește, de peste Ocean. Am ajuns foarte devreme la acel nivel de 230 de dolari/tonă în FOB Novorossiisk; corespondent în piața noastră, ne conduce către o indicație efectivă de 219 euro/tonă. Scăzând costurile și marja exportatorului, ajungem la 203-204 euro/tonă în Portul Constanța.

La orizont nu se văd lucruri bune pentru grâu în perioada următoare, aceste stocuri suplimentare vor presa în continuare, pentru că importul unional de grâu este la cote foarte înalte. În acest sezon, Uniunea Europeană a importat circa 5,7 milioane de tone. Înainte de război, în aceeași perioadă din 2021, UE importase maxim 1,7 milioane de tone. Aceste mărfuri au luat efectiv locul mărfurilor autohtone, iar acest lucru presează și va presa în continuare pe prețul grâului”, a mai explicat Cezar Gheorghe.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole