28 mai 2022 - 13:32

Romania a importat produse agroalimentare de peste 5 miliarde de euro in 2019

România a înregistrat în primele opt luni ale acestui an un deficit de 1,14 miliarde de euro în comerţul cu produse agroalimentare, în creştere cu 24% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când acesta s-a cifrat la 923,44 milioane de euro, informează AGERPRES.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în perioada menţionată, exporturile s-au majorat cu aproape 6%, însumând 4,28 miliarde de euro, însă importurile au crescut cu 9,3%, până la 5,43 de miliarde de euro.

Cantitatea totală de produse agroalimentare exportate în perioada ianuarie-august 2019 în ţările intra şi extra comunitare a fost aproape dublă faţă de cea a importată, însă România continuă să exporte cu precădere materii şi aduce din import produse procesate cu valoare adăugată mare. Astfel, în primele opt luni au fost exportate 11,23 de milioane de tone de produse agroalimentare, în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când s-a consemnat o cantitate de 10,801 milioane de tone. Importurile au totalizat 5,87 milioane de tone la opt luni, faţă de 5,65 milioane de tone în perioada similară din 2018.

În topul produselor la care s-au înregistrat majorări în privința importurilor se află carnea de porc, produsele de brutărie, patiserie şi biscuiţi, preparatele alimentare nedenumite, preparatele pentru hrana animalelor şi ciocolata şi alte preparate alimentare care conţin cacao.

În ceea ce priveşte exporturile, România continuă să obţină cele mai mari încasări din livrarea cerealelor în spaţiul intra şi extra comunitar, pe primul loc situându-se şi în acest an, la opt luni, grâul şi meslinul. Porumbul ocupă locul al doilea, fiind urmat de ţigările de foi, trabucuri şi ţigarete, de floarea-soarelui şi de alte tutunuri şi înlocuitori de tutun.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.