România asigură doar 3,3% din valoarea producției agricole a UE

România deține a cincea suprafață agricolă din Uniunea Europeană, dar produce doar 3,3% din valoarea totală a producției agricole comunitare, a declarat vicepreședintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Nina Gheorghiță, în cadrul emisiunii „Agricultura, o șansă pentru România” de la AgroTV.

Cu toate acestea, potrivit oficialului LAPAR, există un mare potențial de creștere a sectorului agricol românesc.

„Agricultura nu mai este îndeletnicire, este o industrie. Copiază toate trendurile oricărei industrii, este impactată de tot ceea ce se întâmplă la nivelul întregii economii, este conectată atât la industria din amonte, cât și la cea aval domeniului, așa că ajungem inevitabil la randament”, a arătat Nina Gheorghiță.

Vicepreședintele LAPAR a explicat de ce statisticile europene nu sunt foarte favorabile fermierilor români din punct de vedere al randamentelor.

„Noi mai avem loc foarte mult de creștere pe randamente, pentru că noi avem niște probleme structurale pe care va trebui să le rezolvăm. Să ne gândim doar la faptul că 30% din suprafața agricolă a României produce 70% din toată valoarea producției agricole. Deci noi mai avem 70% din suprafață unde potențialul de creștere este foarte mare, de așa manieră încât, cu a cincea suprafață agricolă la nivelul Uniunii Europene, să nu mai producem doar 3,3% din toată valoarea producției agricole din UE”, a explicat Nina Gheorghiță.

În opinia reprezentantei LAPAR, este necesar ca fermele să înceapă să facă pasul de la autoconsum către activitatea comercială.

„Va trebui să construim ferme! Agricultura va trebui să se îndrepte către partea aceasta comercială. Va trebui, prin politicile publice agricole, să definim foarte clar și să stabilim această limită: până unde mergem cu autoconsumul, și subvenționăm autoconsumul, și de unde începe activitatea comercială”, a mai spus Nina Gheorghiță.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole