Români, luați-vă adio de la impozite mici! Viitorul sună… scump

Pot să vă spun de pe acum, fără teamă că greșesc – luați-vă adio la la impozite mici. Și asta pentru că, să recunoaștem, în România, impozitul pe proprietate e unul scăzut, oricât ne-am plânge. Doar că nu va mai fi așa, cel puțin asta aflăm dacă ne uităm puțin prin documentul numit Planul Național de Redresare și Reziliență.

Trecem peste neincluderea în el a capitolului numit Irigații, că nu mai are rost să ne facem sânge rău pentru ce nu au fost în stare să facă cei care puteau, dar nu prea au mișcat nimic. În fine, asta e. Să ne gândim la ce ne așteaptă și uite așa aflăm că, în chestiunea impozitării proprietăților, statul vrea să lege impozitele de valoarea de piață a ceea ce avem. Să nu vă închipuiți cumva că asta va fi în favoarea noastră, a plătitorilor de impozite și taxe; nu, nicidecum. Până acum, a mai mers cum a mers, adică plăteai câteva zeci de lei pentru casa de la țară sau sume relativ mici pe pământ. Dar gata, se termină, anunță autoritățile, deși nu au spus asta clar niciodată până acum. Doar că așa s-au angajat în fața Comisiei Europene, să reformeze domeniul și să vadă câtă piele mai rămâne pe noi, că de bani nu mai vorbim.

Vă rog să rețineți – Planul Național de Redresare și Reziliență, în forma finală adoptată de Bruxelles, prevede o reformă importantă a impozitării pe proprietate. Teoretic, va fi o dezbatere publică, la anul, dar nu cred că mai are importanță pentru că la ce s-a angajat România rămâne, spun eu, bătut în cuie, că doar Bruxelles-ul nu e București.

Da, avem două sisteme de impozitare, în funcție de statutul proprietarului (persoană juridică sau fizică). Semnele de acum arată că se încearcă o unificare a lor, iar asta nu poate însemna decât că vor crește impozitele, nu-i așa? De asemenea, se vrea întreruperea practicii de folosire a unei baze impozabile care nu este legată de valoarea de piață. Traducând, înseamnă că locuința ta va putea fi evaluată la o valoare mai mare, iar pământul va fi mai scump prețuit, ceea ce, cred eu, înseamnă mai mulți bani scoși din buzunare de către proprietari. Pentru că așa numita valoare de piață oscilează în funcție de multiple aspecte. Adică se schimbă în funcție de situația din piață, sau fluctuează în funcție de zonă, dar și va provoca o explozie a costurilor. În plus, dacă veți dori să faceți investiții de calitate, va crește implicat valoarea proprietății, ceea ce vă duce direct în categoria celor ce plătesc impozite mai mari. Așa că ar fi posibil să nu mai vedem atâtea case frumoase prin sate…

Așa că specialiștii în domeniu spun că totul trebuie cântărit cu mare atenție, să nu cădem din lac în puț sau să nu ne furăm singuri căciula. Și așa nu suntem mari amatori de a plăti impozite, așa cum de altfel e în toată lumea. Dacă mai cresc, atunci probabil datoriile se vor acumula până la cer, deși vă spun, de moarte și de plata impozitelor nu scapi..Mai e timp să se mai schimbe ceva, dar depinde de cât vor vrea să ne spună autoritățile. Că doar nu noi, cei mici, ne-am dus la Bruxelles cu astfel de idei care ne arată un viitor luminos…

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole