Roboții care culeg fructe, viitoarea „mână de lucru” în agricultură?

Știința se pune în serviciul agriculturii: roboții care culeg fructe, o tehnologie inovativă care ia amploare din ce în ce mai mult.

Nu este ușor a crea roboți care să facă ceva, aparent, la fel de simplu, cum ar fi să culeagă un măr dintr-un copac.

Specialiștii în robotică au lucrat zeci de ani (mai exact, au început prin anii ’80) pentru a crea o mașină care poate culege un fruct din copac și să-l arunce, apoi, într-un coș, fără a-l deteriora.

Creatorii acestor roboți au căutat inspirație la mâna omului. Ei au început prin a observa culegătorii profesioniști de fructe și s-au străduit să reproducă mișcările acestora cu degete… robotizate.

Și chiar funcționează?

Da, începe să funcționeze. Demonstrațiile tehnice s-au înmulțit în ultimii ani. De exemplu, există robotul „Robocrop”, dezvoltat în 2019 de compania britanică Fieldwork Robotics, a început în faza de testare, într-o seră. El este specializat în zmeură. Dovada interesului industrial: Bosch s-a alăturat proiectului în 2020.

Mai există și robotul american Traptic care reușește să prindă căpșuni fără a le deteriora, prin desprinderea lor de tulpină. Există câteva zeci de exemple de acest tip în întreaga lume, majoritatea fiind dezvoltate de start-up-uri susținute de laboratoarele de robotică universitare. Dar, deocamdată, toate se luptă să facă saltul spre comercializare.

Zilele acestea,  specialiștii de la Centrul de Cercetare Laimburg din Italia au prezentat un robot performant, care nu numai că poate culege mere, dar este dezvoltat pentru a aplica substanțe de protecție a culturilor. Scopul este ca acest robot să îndeplinească cât mai multe sarcini posibile!

Ce impedimente sunt întâlnite în dezvoltarea acestor roboți?

De fapt, un robot recoltator concentrează elementele cele mai delicate ale roboticii. Camere ultra-sensibile pentru a recunoaște un fruct copt- robotul trebuie să fie capabil să-l vadă cu precizie, să-l distingă de frunze, să-i analizeze culoarea în aer liber, fără a se lăsa influențat de schimbările de lumină sau de umbre.

De asemenea, au nevoie de îndrumare precisă . Acești roboți sunt construiți să fie autonomi.

Un studiu al acestor tehnologii, publicat în această vară, de o echipă de specialiști de la Universitatea din Melbourne, a făcut un bilanț: prima concluzie a studiului este lipsa de informații. Majoritatea companiilor, a start-up-urilor,a  laboratoarelor care proiectează acești roboți nu își publică încă riguros datele.

80% randament pentru cules mere, roșii, castraveți

Din cei 47 de roboți studiați de cercetătorii australieni, doar 28 au furnizat ratele lor de recoltare. Astfel, acestea pot ajunge la 80% pentru mere, roșii, castraveți. Dar rămân foarte scăzute pentru căpșuni, sau ardei, de exemplu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole