3 decembrie 2021 - 14:45

Risc de toxicitate pentru consumul uman! Fermierii ineaca merele in pesticide!

Adevărate cockteiluri de pesticide continuă să fie utilizate de producătorii de mere din numeroase țări europene, în special de către fermierii care livrează cantități mari către lanțurile de distribuție, se menționează într-un raport Greenpeace.

Raportul Greenpeace referitor la utilizarea pesticidelor pentru producții mari de mere a fost deja criticat de mai multe asociații importante ale fermierilor. Experții Greenpeace au analizat 85 de probe de apă și 49 de sol, prelevate din livezile din 12 țări europene. Livezile vizate apațin marilor producători și care livrează constant mere marilor lanțuri de magazine. În urma analizelor s-a constatat că în medie, 75% din probe (78% din cele de sol și 72% din cele de apă), conțineau urme de pesticide. În total, în toate probele prelevate, au fost identificate 53 de tipuri de pesticide.

„Per ansamblu, cel puțin 70% din pesticidele identificate în urma analizei probelor, au un grad de toxicitate ridicat și prezintă risc mare pentru sănătatea umană, dar și a faunei sălbatice”, se menționează în raportul asociației Greenpeace.

Cea mai mare cantitate de pesticide în solul livezilor a fost identificat în țări precum Italia, Belgia și Franța. În ceea ce privește concentrația ridicată de pesticide din apă, țările vizate sunt Polonia, Slovacia și Italia, potrivit raportului citat, preluat de portalul Terre-net.

Cel mai des au fost puse în evidență, în urma analizelor de sol, pesticide precum Boscalid (un funcigid identificat în 38% din probe) și celebrul DDT (evidențiat în 26% din probele verificate). În probele de apă, cel mai frecvent a fost identificat fungicidul Boscalid (în 40% din probe) și insecticidul clorantraniliprol (identificat tot în 40% din probe).

Astfel, raportul denunță prezența „cockteilurilor de pesticide” și atrage atenția asupra faptului că „se continua utilizarea sistematică de produse pesticide chiar în cadrul producției agricole convenționale”, potrivit AFP care îl citează pe activistul Greenpeace, Anais Fourest