Risc de recesiune, real, pentru cele mai puternice economii ale lumii. Comerțul global va scădea semnificativ în 2023

Directorul General al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), Ngozi Okonjo-Iweala, a avertizat, miercuri, că mai multe economii majore se confruntă cu un risc de recesiune real, din cauza războiului din Ucraina, a creșterii costurilor la alimente și carburanți și a creșterii inflației, potrivit Reuters.

Risc de recesiune. Comerțul global va suferi o scădere bruscă în 2023

„Este posibil să nu se întâmple peste tot, dar mai multe ţări importante riscă să alunece în recesiune. Desigur, impactul poate fi destul de semnificativ pentru pieţele emergente şi ţările sărace, care au nevoie de cererea externă venită din partea ţărilor dezvoltate pentru a-şi reveni”, a declarat Ngozi Okonjo-Iweala cu ocazia reuniuni liderilor G20 de la Bali, Indonezia.

OMC, cu sediul la Geneva, a estimat luna trecută că doar cu 1% va crește comerțul global, în 2023, ceea ce înseamna o scădere bruscă față de creșterea estimată la 3,5% pentru anul acesta.

„Sunt atât de multe incertitudini şi majoritatea riscurilor sunt orientate în jos, precum consecinţele războiului din Ucraina şi efectele inflaţiei”, a mai spus Ngozi Okonjo-Iweala.

O reuniune de urgenţă organizată pentru a discuta informaţiile referitoare la o rachetă care a aterizat pe teritoriul Poloniei, a perturbat cea de-a doua zi a discuţiilor dintre liderii G20.

„Există atât de multe incertitudini și majoritatea riscurilor sunt în declin, cum ar fi consecințele războiului din Ucraina „, a atentionat liderul OMC, în cea de-a doua zi a reuniunii G20.

Okonjo-Iweala a spus că a cerut liderilor G20 să elimine treptat restricțiile la exporturile de alimente, restricții care au afectat țările sărace prin creșterea prețurilor la alimente.

Okonjo-Iweala apreciază întâlnirea dintre preşedintele SUA, Joe Biden şi liderul chinez, Xi Jinping, cu ocazia summitului G20. „Este întotdeauna bine când primele două economii ale lumii discută între ele. Cu siguranţă, când vine vorba de comerţ, este foarte bine”, a afirmat directorul OMC.

Okonjo-Iweala a spus că are „mare nădejde” că se va găsi o solutie în reforma sistemului  diferendelor din OMC, care a fost paralizat din 2019, când administrația fostului președinte al SUA Donald Trump a blocat numirea judecătorilor pentru un organism de apel care arbitrează pe plan global disputele comerciale.

Într-o întâlnire din septembrie 2022, miniștrii comerțului din economiile avansate G7 au convenit să lucreze pentru a avea un sistem OMC de soluționare a diferendelor, funcțional până în 2024.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole