Risc de foamete pentru milioane de oameni

„Risc de foamete pentru milioane de oameni”, acesta este avertismentul pe care țările mediteraneene l-au lansat Moscovei în timp ce ministrul rus de externe, Serghei Lavrov afirma miercuri la Ankara, că este „gata” să asigure exporturile ucrainene de cereale, fără să anunțe însa, vreun mecanism concret.

Serghei Lavrov a fost primit de omologul său turc Mevlüt Cavusoglu pentru a discuta despre stabilirea unor coridoare securizate în Marea Neagră care sa faciliteze comerțul cu recoltele blocate în porturile ucrainene.

La finalul acestei întâlniri, Lavrov a asigurat că Moscova este „pregatită să garanteze siguranța navelor care părăsesc porturile ucrainene”, în cooperare cu Ankara.

„Dacă, după cum ne spun prietenii noștri turci, dacă partea ucraineană este pregătită să asigure trecerea între mine, atunci această problemă poate fi rezolvată”, a spus el, asigurând că Rusia este pregătită din partea sa să „garanteze” că nu va profita de scoaterea minelor pentru a ataca Ucraina de pe mare.

La cererea Organizației Națiunilor Unite, Turcia și-a oferit ajutorul pentru escortarea acestor convoaie, în ciuda prezenței de mine, dintre care unele au fost depistate în apropierea coastei turcești. Pentru Cavusoglu, „planul ONU este rezonabil și realizabil. Ucraina și Rusia ar trebui să îl accepte”.

- Publicitate -

 Urmatoarele câteva săptămâni vor fi cruciale

„Am pregătit un plan pentru coridoarele alimentare. L-am înaintat ​​Rusiei, dar Moscova trimite mingea înapoi în Ucraina”, a declarat o sursă diplomatică turcă, sub condiția păstrării anonimatului, după conferința de presă comună dintre miniștrii turci și ruși, conform publicatiei franceze Terre-net.fr. De altfel, Ucraina nu a fost reprezentată la această întâlnire.

Moscova și Kievul se acuză reciproc că au distrus stocurile de cereale

Fiind al patrulea exportator de porumb din lume, Ucraina urma să devină al treilea exportator de grâu din lume, înainte de război. Conflictul care se desfășoară din 24 februarie a făcut ca prețurile să crească și prezintă un risc serios de foamete în țările care depind de ele, în special în Africa și Orientul Mijlociu. Moscova și Kievul se acuză reciproc că au distrus stocurile de cereale.

„Urmatoarele câteva săptămâni vor fi cruciale (…). Ne așteptăm la semnale clare și concrete din partea Rusiei, deoarece blocarea exporturilor de grâu înseamnă condamnarea la moarte a milioane de copii, femei și bărbați”, a avertizat miercuri ministrul italian de externe Luigi Di Maio.

Șeful diplomației italiene a vorbit la sfârșitul unei conferințe ministeriale privind securitatea alimentară în Marea Mediterană, cu participarea Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și a Germaniei, președintele în exercițiu al G7.

Sursa foto:lexpress.fr

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole