18 octombrie 2021 - 23:50

Sunt prezente cantități mari de reziduuri de neonicotinoide în flori, albine, polen și miere?

Un răspuns elocvent în ceea ce privește cantitățile periculoase de reziduuri de neonicotinoide în flori, albine, polen și miere a fost dat miercuri, 10 martie 2021, de Carmen Mincea, directorul proiectului „Realizarea unui sistem de monitorizare şi cuantificare a efectelor tratamentului seminţelor cu insecticide neonicotinoide (imidacloprid, clotianidin, tiametoxam) la culturile de porumb, floarea soarelui şi rapiţă, asupra producţiei agricole şi a populaţiilor de Apis mellifera, în condiţiile agro-pedoclimatice specifice ţării noastre”.

Potrivit precizărilor specialistului citat, din totalul celor aproape 400 de probe prelevate, cele mai multe cu conţinut de reziduuri de neonicotinoide, peste limita de cuantificare, au fost probele de sol.

„Procentul de probe cu conţinutul cel mai mare în reziduuri l-am avut în probele de sol şi, dacă ne gândim, este normal, pentru că sămânţa este pusă în sol, acolo se distribuie şi rămâne în funcţie de condiţiile meteo cea mai mare cantitate de reziduuri. Este foarte edificator faptul că procentul de flori, de albine, de polen şi de miere de probe cu reziduuri este foarte scăzut”, a spus cercetătoarea Carmen Mincea cu ocazia unei videoconferinţe în care au fost prezentate rezultatele studiilor realizate în cadrul proiectului, în anii 2018, 2019 şi 2020.

Specialistul a mai adăugat că aceste studii trebuie continuate, iar rezultatele actuale ale cercetării confirmă că dacă tratamentele cu neonicotinoide este realizat corespunzător, „mediul, în întregul lui, va fi protejat”.

„Prin proiectele acestea dorim să protejăm mediul şi niciunul dintre noi nu este inconştient să omoare albinele, pentru că ştim foarte bine că nu am mai exista nici noi în 4 ani, dar este normal ca un insecticid să îmi afecteze albina, pentru că este o insectă. Dacă noi aplicăm aceste insecticide, atât cele la sămânţă sau în vegetaţie, conform indicaţiilor, dacă ne luăm măsurile pentru protejarea albinelor, dacă fermierii ţin legătura cu apicultorii aşa cum ar fi normal şi îşi închid albinele câteva ore în timpul tratamentului, dacă folosim maşini la semănat prevăzute cu deflectoare, care opresc împrăştierea unei cantităţi mari în mediu, sunt convinsă că mediul în întregul lui va fi protejat, nu doar albinele”, a explica Mincea.

Rezultatele, obținute doar în cadrul unor laboratoare străine

Pentru a nu influenţa rezultatele cercetării, Valeriu Tabără, preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS) „Gheorghe Ionescu-Şiseşti”, a subliniat că toate analizele au fost făcute în străinătate, la laboratoarele autorizate şi recunoscute de UE, pentru efectuarea analizelor de reziduuri, acreditate ISO 17 025 din Bulgaria, Germania şi Franţa.

În aceeași ordine de idei, șeful ASAS își dorește ca inclusiv laboratoarele din România să fie capabile să realizeze astfel de analize.

„În fiecare din aceşti ani şi în care am obţinut rezultatele, analizele au fost făcute în străinătate pentru a nu fi discuţii legate de influenţa acestor rezultate de analiză. Este păcat că la nivelul României nu există niciun laborator care să facă astfel de analize şi care să certifice rezultate legate de reziduuri de poluare. Am discutat ieri (n.r. – marţi, 9 martie 2021) cu ministrul Agriculturii despre necesitatea dotării laboratoarelor de analize şi autorizarea lor în sensul în care şi rezultatele noastre de cercetare să fie comparate şi acceptate la fel ca în toate celelalte ţări care dispun de aceste laboratoare”, a menţionat şeful ASAS.

Conform cercetării, în anul 2018 au fost recoltate 105 probe, în 2019 – 126, iar în 2020 – 160, probele fiind luate din sol, din plantele de cultură, polenul recoltat de albine, din miere şi albine moarte.

Din analiza statistică reiese „variabilitatea foarte redusă între probele anuale, majoritatea probelor situându-se, din punct de vedere al reziduurilor, sub limita de cuantificare”.

„Din totalul probelor, cele mai multe cu conţinut de reziduuri peste limita de cuantificare sunt probele de sol, situaţie absolut normală, întrucât tratamentul cu neonicotinoide a fost aplicat la sămânţă. De asemenea, foarte important este faptul că cel mai mic procent de probe cu reziduuri peste limita de cuantificare s-a înregistrat la probele de miere, inflorescenţe şi albine, abaterile anuale fiind nesemnificative”, se menţionează în concluziile cercetării.

Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” (ASAS), împreună cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), a finanţat timp de trei ani o serie de cercetări pentru monitorizarea nivelului de reziduuri de pesticide la culturile de rapiţă, porumb şi floarea soarelui situate în Podişul Moldovei, Dealurile Subcarpatice şi sudul României, în urma interzicerii utilizării acestor substanţe pentru a proteja mediul şi albinele.

Fundaţia „Patrimoniu ASAS” a finanţat din fonduri private continuarea studiilor pentru anul 2019, iar pentru perioada 2019 – 2022 MADR finanţează continuarea monitorizării nivelului de reziduuri de pesticide, inclusiv insecticidele neonicotinoide, dar, în acelaşi timp, şi a elaborării unui sistem de combatere integrată a dăunătorilor „problemă” pentru porumb şi floarea soarelui (Tanymecus spp., Agriotes spp., Opatrum sabulosum şi Diabrotica virgifera), al căror areal de răspândire se extinde de la un an la altul.

La realizarea studiilor a participat un consorţiu format din cinci parteneri: SCDA Secuieni, SCDA Piteşti, INCDA Fundulea, ICD Apicultura SA şi ICDPP Bucureşti (coordonator), sub coordonarea preşedintelui ASAS.

Albinarii, nemulțumiți de noile derogări privind utilizarea neonicotinoidelor

O organizație de albinari, alături de alte opt ONG-uri susținătoare, transmiteau sâmbătă, 16 ianuarie 2021, ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, o scrisoare deschisă prin intermediul căreia reprezentanții organizațiilor semnatare își exprimă nemulțumirea față de noile derogări cu privire la utilizarea neonicotinoidelor.

În documentul, citat, dr. Mircea Ciocan, președintele ROMAPIS, alături de ceilalți cosemnatari, condamnau decizia conducerii ministerului de resort pentru autorizările temporare emise, cu nr. 13335, 13336 și 13337/18.12.2020 și cere revocarea derogărilor privind neonicotinoidele.

Ciocan, alături de cosemnatari, considerau la acea dată că aceste autorizări temporare pentru utilizarea neonicotinoidelor „plasează România pe o poziție rușinoasă și retrogradă” printre țările membre ale blocului comunitar (UE27), contrar direcțiilor și cerințelor clar formulate în sensul celor de mai sus în «Pactul Verde European» și în special în strategiile «De la Fermă la Furculiță» și Strategia pentru Biodiversitate 2030

„(…) Situație care ne îngrijorează și sub aspectul elaborării Planului Național Strategic 2021(2023)-2027, unde constatăm un nivel foarte scăzut, poate chiar inexistent, de ambiție în privința reducerii utilizării pesticidelor și identificării soluțiilor alternative, documentele de programare de până acum făcând complet abstracție de o verigă esențială din producția agricolă – polenizatorii domestici și sălbatici.

„Mai considerăm, domnule ministru, că emiterea «pe bandă rulantă» de derogări anuale de către România reprezintă un precedent periculos pentru întreaga Uniune Europeană, un exemplu negativ și o încurajare pentru forțele interesate în tergiversarea măsurilor de tranziție către o agricultură curată, ceea ce poate afecta imaginea țării noastre, care, pe drept cuvânt poate fi catalogată drept țara unde se vrea și se poate ceea ce în societățile avansate nu se mai poate de ani buni.

„În acest context ne îngrijorează, de asemenea, informațiile vehiculate în presă despre existența unor presiuni pentru ca România să se opună unor noi limitări ale folosirii altor pesticide la nivelul UE”, mai scriau cosemnatarii în documentul de poziție.

  1. Ce sa facă hoții ăstia ,doar derogări știu ?
    Niște nenorociți ordinari
    Alte tari reduce și interzice substanțele toxice pentru albine, și România îi incurajeaza

  2. TREBUIESC DETERMINATE TOATE TIPURILE ȘI TOATE CANTITĂȚILE DE PESTICIDE ȘI ÎN SPECIAL CELE DE NEONICOTINOIDE DIN ALIMENTE ȘI ÎNSCRISE PE ETICHETELE ACESTORA PRECUM ȘI CE EFECT AU ASUPRA SĂNĂTĂȚII OAMENILOR (PERSONAL CONSIDER CĂ ACESTE ALIMENTE CHIMIZATE SUNT ARME CHIMICE ȘI BILETE DE TRIMITERE CĂTRE SPITALELE DE ONCOLOGIE) CA ȘI ASUPRA BIODIVERSITĂȚII( UCID CANTITĂȚI URIAȘE DE VIETĂȚI MICROSCOPICE ȘI MACROSCOPICE DIN FLORĂ ȘI FAUNĂ, DIN SOL, APE, DE LA SUPRAFAȚĂ SOLULUI FIIND ADEVĂRATE BOMBE CHIMICE!
    ……………………………
    (Admin edit) Restul mesajului a fost sters din cauza exprimarilor licentioase si a violentei verbale.

Comments are closed.