Revoltător! Zeci de mii de hectare de teren agricol din România, transformate în mlaștină?
Zeci de mii de hectare de teren agricol din România ar putea fi transformate în mlaștină, dacă planurile actuale ale Comisiei Europene vor fi puse în aplicare. Potrivit unei propuneri de regulament pentru refacerea naturii, oficialii europeni doresc ca natura să fie adusă din nou la stadiul în care era în anii 1950, informează Achim Irimescu, ministru plenipotențiar cadrul Reprezentanţei României la Uniunea Europeană (UE).
Potrivit spuselor oficialului român, aceste obiective ale UE ar însemna, practic, ca Insula Mare a Brăilei să fie readusă la stadiul de mlaștină.
”O altă propunere de regulament cu impact mare este refacerea naturii, care nu propune nici mai mult, nici mai puțin decât refacerea naturii la nivelul anilor 1950, dacă mai știm cum arăta natura în anii 1950. Aceasta, spre exemplu, dacă extindem la nivelul României, ar însemna ca Insula Mare a Brăilei, care era o mlaștină în anii ’50, să o retransformăm în mlaștină. Deci cele 57.000 de hectare să le retransformăm în mlaștină. Să nu uităm că și pe cele două părți ale Dunării erau bălți, care au fost transformate în teren fertil; ar însemna ca și acest teren să fie redat naturii”, a precizat Achim Irimescu pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.
Momentan, atât Parlamentul European, cât și miniștrii agriculturii din statele membre ale UE, s-au împotrivit formei actuale a acestui regulament, pe motiv că obiectivele sunt mult prea ambițioase, iar impactul lor economic ar putea fi unul drastic.
”Miniștrii agriculturii nu au refuzat, în principiu, eforturile pentru refacerea naturii, ea face parte din strategia pentru biodiversitate care spune că 20% din natură să fie refăcută. În acest context, au spus că propunerea nu este aplicabilă așa cum este formulată în prezent, este extrem de provocatoare. Practic, suprafețele cultivate în agricultura europeană s-ar reduce foarte mult, iar de aici apar și problemele derivate. (…) Atât Parlamentul European, cât și Consiliul de miniștri ai agriculturii, s-au pronunțat împotriva formei actuale a acestui regulament”, a mai precizat Achim Irimescu.