Protest într-o comună din Iași. Mai mulți oameni care figurează ca însoțitori pentru persoanele cu dizabilități au mers în fața primăriei și au cerut conducerii să le plătească indemnizațiile la care au dreptul prin lege. Ei spun că instituția a avut banii, dar edilul i-a cheltuit pentru alte activități.
În total sunt 45 de familii pentru care administrația locală a acumulat restanțe de 330 de mii de lei. Primarul susține că bugetul pentru aceste indemnizații e asigurat în proproție de 90% de alte autorități ale statului de stat și doar 10 procente sunt de la autoritatea locală, iar până acum nu a primit acești bani.
Protestatarii spun că au ajuns la capătul puterilor și unii îl acuză pe primar că ar fi avut sumele necesare, dar le-a cheltuit pentru alte activități.
„Aș vrea să întreb dacă un om poate supraviețui fără nici un ban. Pamperșii sunt scumpi și șervețele la fel. Un cadru, să îl cumperi, e 400, un brâu, medicamentele care sunt foarte scumpe, un mijloc de transport către Iași, că la spitalele din Iași stai 2-3 ore.”
Unul dintre protestatari, Gelu Chiriac, spune că „problemele au fost că a fost hram la noi în sat, au fost artiști, a fost una alta și s-au consumat banii pentru indemnizația de handicap”.
Ileana Andrei are 83 de ani și a crescut patru copii, iar de peste zece ani îngrijește pe unul dintre băieți care, după ce a lucrat în mină, s-a îmbolnăvit și primește indemnizație pentru persoane cu dizabilități.
„Pe datorie luăm de la magazin. Altfel nu avem (cum). Apoi nu știu cum mai pune (banii la loc), nu mai pune, nu mai avem încredere”.
Primarul comunei Dobrovăț, Cătălin Martinuș, spune că a discutat cu reprezentanții asociației comunelor din România și sumele necesare vor fi primite în luna septembrie.
„În momentul de față, primăria comunei Dobrovăț are un efort financiar de peste 1 miliard lei vechi lunar, ceea ce este o sumă enormă pentru primăria Dobrovăț. Noi am asigurat acea cotă de finanțare și chiar am întrecut-o depășind în momentul de față 10 la sută din întreaga sumă a bugetului anual”, se apără edilul.
Primarii din alte comune ale județului Iași spun că au găsit soluții de la bugetul local tocmai pentru a nu lăsa astfel de persoane care îi însoțesc pe cei cu dizabilități să nu își primească sumele lunare care îi ajută să supraviețuiească.