Europarlamentarul Daniel Buda s-a arătat revoltat față de noile propuneri ale Comisiei Europene privind Mecanismele de Redresare și Reziliență (MRR) și care, în opinia sa, afectează grav atât agricultura, cât și eforturile de dezvoltare a infrastructurii locale.
Propunerile vizează posibilitatea transferării mai multor resurse din alte instrumente ale Uniunii, precum fondurile de coeziune, sau fondurile pentru agricultură, către MRR pentru a atinge obiectivele REPower EU.
Într-o postare pe rețelele sociale, Daniel Buda atrage atenția că fondurile din Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună sunt în totalitatea lor, indispensabile în fața crizei actuale, iar transferarea acestora către MRR pentru a atinge obiectivele REPower EU reprezintă o dovadă de risipă și neseriozitate din partea Comisiei.
„În cadrul unei sedințe de lucru am dezbătut alături de colegii mei un subiect sensibil, care de altfel m-a revoltat, propunerea de regulament a Parlamentului European și al Consiliului, de modificare a Regulamentului (UE) 2021/241 în ceea ce privește capitolele privind REPowerEU din planurile de redresare și reziliență. Prezenta propunere prevede modificări clar țintite ale Regulamentului privind MRR (Mecanismele de Redresare și Reziliență) pentru a atinge următoarele obiective: adăugarea în PNRR a unor capitole privind REPowerEU care să includă noi reforme și investiții ce vizează îndeplinirea obiectivelor REPowerEU. Din capul locului vă spun că nu susțin această abordare și acest mod de lucru cu REPowerEU, iar în cadrul Comisiei de Agricultură, unde sunt membru, am discutat acest subiect”, scrie Daniel Buda.
În opinia europarlamentarului, prin astfel de abordări, Comisia Europeană nu face decât să pună noi bariere birocratice în cheltuirea banilor europeni acolo unde cu adevărat nevoie de ei.
„Mi se pare că risipim fondurile în mod inutil pe direcții pe care nu le putem controla. Stau să mă întreb: de ce, dacă avem acești bani, avem aceste programe care în momentul de față sunt funcționale, trebuie să mai creăm o altă chestiune juridică prin care să cheltuim banii? Știm bine care ne sunt nevoile. Avem bani, haideți să cheltuim acești bani pentru aceste nevoi, nu să inventăm tot felul de fonduri care vor crea dificultăți statelor membre să îi cheltuie. În opinia mea, în acest fel nu facem altceva decât să adăugăm un alt nivel de birocratizare în ceea ce înseamnă cheltuirea acestor resurse financiare. De câte ori Comisia Europeană nu are bani și se mai gândește să mai facă o chestiune cu care dorește să iasă victorios în fața publicului, vine și ia banii de la Politica de Coeziune și de la Politica Agricolă Comună. Am spus în nenumărate rânduri acest lucru: Haideți cu bani noi din altă parte și alimentați acele obiective pe care voi vreți să le finanțați! Lăsați în pace Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună!”, scrie revoltat Daniel Buda.
„Pe partea de coeziune, vin primarii și autoritățile locale din România, Polonia și oricare alt stat membru al UE și doresc să știe ce pot să facă cu banii pe care îi au. Aceste proiecte, pentru a deveni mature și pentru a avea posibilitatea să cheltuie banii, necesită timp. Primarul își croiește proiectul, își ia avize, face proiecte tehnice și așa mai departe și pe când să și-l finanțeze își dă seama că de fapt Comisia Europeană a luat banii și i-a pus în altă parte. Consider că prin această abordare Comisia Europeană este neserioasă”, a mai spus Daniel Buda.
Acesta a explicat că statele membre își creionează PNS care are la bază cheltuirea banilor din Politica de Coeziune, pe finanțări previzionate. La finalizarea planurilor, vor ajunge la concluzia că nu le pot finanța, și venim cu alte mecanisme de finanțare de unde statele membre vor trebui să înceapă din nou creionarea proiectelor pe baza noilor proceduri.
„Evident, mă voi manifesta în cadrul procedural prin amendamentele pe care le voi depune, dar în opinia mea ar trebui să fim fermi în dezbaterile noastre, să păstrăm și să apărăm Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună. Pentru că nu putem să plângem de mila fermierilor, a primarilor, iar când vine momentul să luăm decizii pentru ei, îi lăsă la o parte. Nu mi se pare corect!”, conchide Daniel Buda în postarea sa.