15 August 2022 - 22:44

Revenire spectaculoasă pentru „Bărăganul Moldovei”. Este în top 10 la producția de grâu din România

Considerat „Bărăganul Moldovei” – Botoșani a intrat în topul primelor 10 județe ale României la producția de grâu

Singurul judeţ din Moldova care a depăşit media naţională, fiind campionul regional al producţiei de grâu de anul acesta, Botoșani a devenit un adevărat paradis agricol şi a contribuit substanțial la recordul câștigat de România la nivel european.

Renumit ca judeţ agricol la sfârşitul secolului XIX şi începutul secolului XX, dar şi în perioada comunistă, deși a trecut prin două decenii foarte grele din punct de vedere agricol, în ultimii ani, județul Botoşani a avut o revenire spectaculoasă , recâștigând renumele de grânar al Moldovei, cu producţii record, de o calitate foarte bună.

Având peste 85.000 de tone de grâu, Botoşaniul are un mare potenţial agricol, în mare parte datorat cernoziomurilor, unele unicat în ţară, precum cel de la Mileanca. Este una dintre cele mai ofertante zone pentru cultivarea cerealelor în special și are peste 30.000 de hectare cultivate cu grâu, la nivelul întregului judeţ.

În prezent România este lider european la producţia de cereale, în special la grâu şi orzoaică iar conform GEOGLAM (Group on Earth Observations Global Agricultural Monitoring), recolta agricolă din 2021 a primit rating-ul excepţional. Anul acesta au fost recoltate 11,33 milioane de tone de grâu, cu o medie naţională de 5346 kilograme la hectar.

Situat între primele 10 județe la nivel național, Botoșani a avut o contribuție majoră în atingerea acestui record agricol, fiind și singurul judeţ din Moldova care a depăşit media naţională la producția de grâu.

Dacă anul trecut se obţinea o recoltă de aproximativ 85.000 de tone de grâu, anul acesta, recordul agricol a fost depăşit deja, urmând ca abia la finalul anului să se tragă linie şi să se facă calculele finale.

”Cum anticipam încă de la începutul campaniei de recoltat, avem o recoltă mai bună ca în ceilalţi ani şi suntem peste media naţională la producţia de grâu”, a precizeazat Cristian Delibaş, directorul Direcţiei de Agricultură Judeţeană, pentru adevărul.ro

Nu doar grâul a fost câștigător, anul acesta județul Botoșani obținând producţii bune și la orz şi orzoaică, anticipând același succes și la ovăz.

Cele mai mari suprafeţe cultivate în judeţul Botoşani sunt însă cu porumb, însumând peste 100.000 de hectare.

În ultima perioadă fermierii botoșeneni au început să cultive masiv şi soia, ajungând în prezent la o suprafață de aproximativ 20.000 de hectare la nivelul întregului judeţ.

Practic, în ultimul deceniu agricultura botoşăneană a renăscut față de începutul anilor 1990. Specialiştii susțin că diferenţa s-a simțit odată cu apariția și dezvoltarea în timp a tehnologiei şi geneticii. Tot mai mulţi fermieri au accesat fonduri europene, au comasat suprafeţe mari de teren şi folosesc în prezent tehnologie de ultimă generaţie, atât din punct de vedere al utilajelor cât şi a semniţelor şi îngrăşămintelor.

Potrivit Direcției de Agricultură Județeană Botoșani, în absența tehnologiei sau a geneticii și fără condiții climatice adecvate nu s-ar fi putu vorbi astăzi de aceste performanțe. Astfel de producții record, susțin specialștii botoșeneni, se pot obține doar cu tehnică de top și folosind soiuri de calitate. Un alt avantaj pentru recoltele bune de anul acesta a fost și vremea care a favorizat culturile de cereale.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole