Reuniune de urgență la UE pentru criza energetică! Cine se opune plafonării prețurilor

Criza energetică cu care se confruntă Europa ridică serioase probleme pentru întreaga economie, inclusiv pentru fermieri.

Miniştrii Energiei din ţările membre ale Uniunii Europene se întâlnesc joi pentru a discuta cum să răspundă la preţurile ridicate la gaze naturale şi electricitate, în condiţiile în care statele membre au încă diferenţe de opinie cu privire la necesitatea reformării regulilor din sector, transmite agenția Reuters, citată de AGERPRES

Europa s-a confruntat în ultimele luni cu preţuri-record la energie, în condiţiile în care livrările limitate de gaze naturale au coincis cu o cerere ridicată în economiile care şi-au revenit după pandemia de COVID-19. Deși după maximele istorice înregistrate în octombrie preţurile au mai scăzut, ele rămân relativ ridicate comparativ cu media multianuală.

În pofida faptului că liderii şi miniştrii au avut mai multe reuniuni de urgenţă în ultimele luni pentru a dezbate aspectele legate de criza energetică, până acum, statele membre UE au avut dificultăţi în a găsi un răspuns comun la această problemă.

Germania, Danemarca, Ţările de Jos şi alte şase state membre au dat miercuri publicităţii un comunicat comun în care îşi exprimă opoziţia faţă de solicitările venite din partea guvernelor altor state vizând reformarea pieţelor energetice europene. În opinia reprezentanților acestor țări, plafonarea preţurilor sau trecerea la un sistem diferit de stabilire a preţurilor naţionale la electricitate ar putea descuraja tranzacţiile cu electricitate între statele membre şi ar submina stimulentele pentru adăugarea de energie regenerabilă în sistem.

În replică, Spania, Franţa şi Polonia se numără printre ţările care sunt în favoarea reformării pieţei energetice europene propunând măsuri precum restrângerea participării speculatorilor financiari pe piaţa europeană a certificatelor de poluare sau achiziţii comune de gaze naturale de către statele UE pentru a forma rezerve strategice.

Până acum, răspunsul statelor europene în ceea ce privește criza energetică nu a fost unul unitar. Mai multe țări membre UE au recurs deja la măsuri naţionale temporare pentru a-şi proteja consumatorii de creşterea facturilor, inclusiv prin reducerea taxelor la energie sau acordarea de subvenţii pentru gospodării.

Comisia Europeană a anunţat că va studia avantajele unor opţiuni pe termen lung şi a cerut organismelor de reglementare să investigheze dacă piaţa europeană a certificatelor de poluare şi piaţa europeană de electricitate funcţionează în mod adecvat

Agenţia europeană responsabilă de cooperarea autorităţilor naţionale de reglementare în domeniul energiei a publicat luna trecută un raport preliminar potrivit căruia nu au fost descoperite deficienţe majore cu privire la modul cum este concepută în prezent piaţa europeană de electricitate. Nici Autoritatea europeană de supervizare a pieţelor financiare nu a descoperit, în urma unei investigaţii separate, dovezi referitoare la existenţa unor abuzuri pe piaţa europeană a certificatelor de poluare.

Tot joi, miniştrii europeni ai Energiei vor analiza şi progresele făcute în cadrul negocierilor destinate impunerii unor ţinte mai ambiţioase la nivelul UE în ceea ce priveşte îmbunătăţirea eficienţei energetice şi extinderea energiilor regenerabile în acest deceniu. De asemenea, „taxonomia privind finanţarea sustenabilă” ar putea fi abordată în cadrul reuniunii de joi, în condiţiile în care statele membre aşteaptă să vadă care va fi decizia Comisiei Europene cu privire la includerea gazelor naturale şi energiei nucleare pe lista investiţiilor verzi.

Până una-alta însă, criza energetică dă bătăi de cap tuturor, de la marile companii la firmele mici și mijlocii, de la fermieri la procesatori, până la consumatorii de rând.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole