28 mai 2022 - 01:07

Reteta romaneasca – Sfaturi de la ciobani si ciobanite pentru a obtine cea mai buna branza de burduf, telemea si cas

Rețetele românești tradiționale sunt recunoscute pentru savoarea lor atât la noi în țară cât și în străinătate. Deseori, lumea încearcă să imite aceste preparate, însă, puțini sunt cei care cunosc cu adevărat secretele culinare ale gastronomiei tradiționale. Haideți să vedem în continuare câteva dintre acestea dezvăluite de fermieri, ciobani și producători de produse autohtone.

Fără doar și poate, brânza de burduf este un deliciu care poate fi consumat fie ca atare, fie ca adaos în multiple preparate culinare pentru a completa aroma.

Aceasta se obține din caș care a fost dat prin mașina de tocat. Se pune în sidilă într-o bucată de tifon peste care se așează o greutate pentru ca toată umiditatea să se poată scurge. După aceasta, se ține în buduroaie din lemn de brad pentru o perioadă de opt zile, după care se dă încă o dată prin mașina de tocat. Se condimentează după gust cu sare, se pune în lemn de brad sau burduf („bășica de animale”), și se lasă la rece din septembrie până în luna mai.

Pentru a obtine o telemea de oaie extraordinar de bună, cașul inchegat se scurge prin sidilă pusă într-o criptă de lemn și se taie cubulețe din stânga spre dreapta și invers, fiind scurse timp de circa trei ore, de trei ori consecutiv. Se sarează, se porționează în bucăti mari și se pune în cutii de lemn, alternând un rând de brânză cu unul de sare, peste care se pune saramura concentrată.

Cașcavalul afumat se realizează din cașul dospit fiert în sare cu zer. Se lasă în saramură pentru 24 de ore, la fum din lemn uscat de fag încă 24 de ore, iar la final se așează în forme care se păstrează pe polițe.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.