28 mai 2022 - 12:59

Rețelele sociale se transformă în piețe virtuale

Rețelele sociale, una dintre soluțiile fiabile de vânzare pentru producători.

În fața unei creșteri scăpate de sub control a numărului de cazuri covid, guvernul ia decizii pe bandă menite parcă să-i ”nimicească” pe micii producători. Singura portiță lăsată agriculturii de subzistență par a fi piețele deschise. Contextul actual al pandemiei a provocat tot mai mulți producători de fructe și legume să găsească diverse soluții, care mai de care mai inovatoare, pentru a-și crea piață de desfacere.

Românii sunt setați genetic să se adapteze la orice situație și să se descurce și în situații extreme, fapt demonstrat de-a lungul anilor. Criza provocată de Corona virus pare să demonstreze încă o dată viteza de adaptabilitate a românilor.

Grupurile de pe rețelele sociale create de către diverși antreprenori și producători din ultima perioadă sunt la mare căutare. Vorbim atât despre grupuri locale și/sau regionale. Am reușit să identificăm cel puțin 15 astfel de grupuri pe raza fiecărui județ, iar produsele sunt de toate tipurile. De la fructe, legume, ouă, carne de țară, la miere și produse piscicole. Producătorii postează produsul de vânzare, cantitatea disponibilă și prețul însoțite de poze, în cele mai multe cazuri producătorul fiind cel care livrează până la ușă. 

Din curiozitate am stat de vorbă cu câțiva astfel de comercianți :” Buna ziua. Da, merele vin ambale la sac de 10 kg/bucata. Livrăm doar miercurea in sectorul 6, sau puteți să veniți dvs. oricând să le ridicați.”

Un apicultor ne-a răspuns ”da, putem trimite în țară cu ajutorul firmelor de curierat. În Ialomița cu predare personală. Avem și o ofertă, la 3 borcane de 500 ml primiți un fagure”

Legumicultorii, însă, au părut cei mai inovativi: „avem legume crude, sau deja conservate…varza la butoi se livrează cu tot cu butoi… ardeii la borcan sunt mix cu conopida și morcov…” 

Varză, murături asortate de toate felurile, zacuști și alte tipuri de conserve, este ceea ce puteți achiziționa cu doar câteva click-uri, iar livrarea se face chiar la ușa dumneavoastră.

Din rândul pomiculturilor am descoperit deasemenea anunțuri interesante, care, chiar generează vânzări.

WhatsApp Image 2020 11 09 at 11.03.58

Nuci, cozonaci, produse de panificație și patiserie, cârnați, cașcaval, toate astea se pot achiziționa online de pe rețelele sociale, de la producători români care pun pasiune în tot ceea ce fac.

WhatsApp Image 2020 11 09 at 11.03.57 1

Dragi fermieri și producători de toate felurile, vă îndrumăm să cautați grupurile deja create din zona dumneavoastră și să postați acolo produsele la care ați muncit cu atâta sârguință.

Dragi cumpărători, căutați, de asemenea, astfel de grupuri, locale sau din țară, haideți să ajutăm micii producători. 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.