Camera superioară a Parlamentului ceh (Senatul) a respins în unanimitate, joi, 18 martie 2021, un amendament care prevedea obligativitatea supermarketurilor de a comercializa, în principal, alimente locale.
Senatorii cehi au votat împotriva proiectului de act normativ în bloc (75-0). Aprobat miercuri, 20 ianuarie 2021, cu 66 de voturi pentru și 22 împotrivă, amendamentul avea în vedere obligativitatea ca magazinele rețelelor de retail cu o suprafaţă mai mare de 400 de metri pătraţi să vândă în principal alimente produse local.
Mai exact, în 2022, alimentele ceheşti ar fi trebuit trebui să reprezinte cel puţin 55% din vânzările supermarketurilor, pentru ca, în 2028, nivelul acestora să ajungă la 73%, scrie AP.
Chiar și așa, Camera Deputaților (cameră inferioară) poate trece peste respingerea Senatului printr-o simplă majoritate.
Proiectul de lege a fost elaborat de partidul populist de opoziție Libertate și Democrație Directă, care l-a înaintat prin camera inferioară cu ajutorul coaliției de guvernământ a prim-ministrului Andrej Babis și a comuniștilor de opoziție.
Guvernul minoritar condus de premierul Andrej Babis şi format din mişcarea sa populistă ANO (YES) şi Partidul Social-Democrat (CSSD) este la putere în Cehia din iunie 2018, susţinut şi de comunişti.
Andrej Babis a făcut avere înfiinţând grupul Agrofert (industrie alimentară, produse chimice, media). După ce a ajuns la putere, Babis şi-a plasat acţiunile la Agrofert într-o serie de fonduri fiduciare, în ideea de a evita conflictele de interese care ar putea apărea în urma dublei sale calităţi, de prim ministru şi patron al Agrofert.
Susţinătorii legii sunt de părere că pandemia de coronavirus a arătat cât de important este pentru o ţară să nu depindă de nimeni când vine vorba de producţia de alimente.
De asemenea, ei susţin că amendamentul ar fi dat un impuls agriculturii locale, deoarece acesta se aplică pentru 120 de produse alimentare, inclusiv carne de porc şi vită, lapte, miere şi legume produse în Cehia.
Încă din ianuarie a.c., cotidianul economic ceh „Hospodarske noviny” a informat că opt ţări din UE, printre care se numără în special Germania şi Franţa, au criticat amendamentul cu privire la cota pentru produsele alimentare locale într-o scrisoare trimisă şefului comisiei pentru agricultură din Parlamentul Cehiei, Jaroslav Faltynek.
„Dacă şi celelalte ţări din UE vor începe să facă acelaşi lucru, aceasta ar prejudicia considerabil exporturile Cehiei”, a declarat la rândul său Radek Spicar, vicepreşedintele Confederaţiei industriei şi transportului din Cehia.
Europarlamentarii români cer o comisie privind practicile abuzive ale retailerilor europeni
Eurodeputata Carmen Avram a făcut recent propunerea înființării unei comisii în Parlamentul European privind practicile abuzive ale unor mari retaileri europeni, în contextul schimbului de opinii dintre membrii Comisiei AGRI din PE și Grégory Besson-Moreau, deputat în Adunarea Națională a Franței.
Deputatul francez le-a vorbit europarlamentarilor despre Comisia de anchetă asupra situației și practicilor marilor distribuitori și ale alianțelor lor în relațiile comerciale cu furnizorii, comisie înființată de către legislativul de la Paris, în urma plângerilor făcute de producătorii locali.
La capătul discuțiilor purtate de deputații francezi cu alianțele de retaileri, legislativul francez a decis revizuirea legislației naționale în domeniu, pentru a reglementa relația producător-distribuitor.
„Ca român și fost raportor din umbră pe raportul privind competiția, cunosc foarte bine practicile acestor alianțe ale retailerilor. Am constatat că acest comportament abuziv e investigat mai mult în Vestul Europei.
„De ce nu și în Est? Pentru că acolo aceste alianțe au reușit să elimine de pe piață multe magazine mici, locale, sunt suspectate de crearea de carteluri și, astfel, reușesc să pună presiune pe decidentul politic. Așa că unele dintre el își păstrează practicile abuzive, care îi împiedică pe producătorii autohtoni să-și vândă marfa în aceste rețele de magazine. Asta s-a văzut și mai clar la începutul pandemiei, când, odată cu închiderea piețelor, producătorii au aruncat tone de marfă.
„Aceasta atitudine e un atac nu numai asupra fermierilor și consumatorilor, dar mai ales asupra Politicii Agricole Comune, a strategiei Farm to Fork și a Tratatului privind Funcționarea Uniunii Europene. Vă felicit, deci, pentru decizia Parlamentului francez de a înființa această comisie de anchetă și pentru munca depusă ca raportor.
„Și v-aș întreba, dle Besson-Moreau, cum credeți că ar trebui să se implice Parlamentul European în această problemă? Credeți că ar fi oportună și posibilă crearea unei comisii de anchetă similare și aici? Și considerați că ar trebui revizuită Directiva europeană privind combaterea practicilor neconcurențiale?”, a spus eurodeputata Carmen Avram.